Vitamin C

Vitamín C (kyselina askorbová) je nejznámější a nejlépe rozkoumaný vitamín a nejdůležitější ve vodě rozpustný antioxidant, který chrání vitamín E, nejdůležitější v tucích rozpustný antioxidant. Podílí se na výstavbě pojivové tkáně (kolagenu), čímž zabraňuje zánětu cévních stěn a propuknutí skorbutu (kurděje). Má příznivý vliv na posílení imunitního systému a zvyšuje rychlost adaptace organismu na teplo a nadmořskou výšku. Výkumy poukazují na schopnost vitamínu C preventivně působit proti vzniku srdečního infarktu, což je patrně v důsledku jeho silné antioxidační aktivity. Diskuze se vedou i pro jeho možné protirakovinové účinky, ale tvrdá vědou podložená data zatím chybí.

Z výživového hlediska je vitamín C důležitý, protože usnadňuje příjem železa především ve vegetariánské stravě.

Doporučená dávka

Doporučený příjem vitamínu C je okolo 100 miligramů. Pro sportovnce, kteří ztrácejí C vitamín potem, se doporučuje navýšení na 500 miligramů. Trénuje-li se ve vysokohorských terénech, je vhodné další navýšení až na 1-2 gramy.

Zdroje

Hlavními zdroji vitamínu C je čerstvá zelenina a ovoce, především černý rybíz, kiwi a citrusy, ze zeleniny vede paprika. Velmi vysoký obsah vitamínu C má šípek (700 mg/100g), který však není běžně konzumován. Naopak brambory obsahují vitamínu C realtivně málo (20 mg/100), zato pro obyčejného spotřebitele představují jeho hlavní zdroj. Jednoznačně nejvyšší obsah vitamínu C má indické ovoce amalaki (3000 mg/100). U nás jsou běžně k dostání sušené plody kandované v medu. 

Nedosatek

Nedostatek vitamínu C způsobuje celkovou slabost, únavu, depresivnost, zhoršené hojení ran a zvýšenou náchylnost k infekčním onemocněním. Závažnější nedostatek se projevuje zpomalením růstu, otoky dásní, krvácivostí, viklavostí a vypadáváním zubů a sníženou tvrobou mléka. Extrémní deficit způsobuje kurděje, vedoucí až ke smrti.

Nadbytek

Předávkování vitamínem C není možné, vitamín C není toxický a jakýkoliv přebyek se vyloučí močí. Podávání vysokých dávek se však nedoporučuje, zvyšuje se tím riziko tvorby ledvinových kamenů, zažívacích obtíží, průjmů a nevolností. Zvýšené dávky v těhotěnství mohou vést ke vzniku hypovitaminózy u novorozenců. Totéž platí pro osoby, keré delší dobu užívaly vysoké dávky vitamínu C a pak je náhle snížily. Nebezpečné může být užívání vyšších dávek společně s některými minerály či stopovými prvky, především přechodnými kovy jako je železo. To může vést ke změně antioxidační akivity v aktivitu prooxidační a k tvorbě nových reaktivních forem kyslíku, které poškozují organismus.

Tip

Neskladujte ani nemáchejte zeleninu a ovoce příliš dlouho ve vodě, čerstvý džus skladujte při nízké teplotě a rychle spotřebujte. Nejezte potravinové doplňky obsahující vitamín C společně se železem.

Věděli jste?

Člověk je jedním z mála živočichů, který neumí vitamín C syntetizovat a je plně odkázán na jeho přísun potravou.  

Vytvořte si www stránky zdarma! Webnode