B7 (biotin)
Biotin (nesprávně označovaný jako vitamín B8) je přirozenou složkou naší potravy, jeho absolutní množství je ovšem relativně nízké ve srovnání s ostatními vitamíny B. Je důležitý pro syntézu mastných kyselin, glukoneogenesi, výrobu energi a metabolismus větvených aminokyselin (valin, lucin, isoleucin). Je nazýván vitamínem H od německého „haut“, tedy „kůže“, protože má příznivý účinek na její funkci.
Existují vrozené poruchy metabolismu, které mají za následek deficienci biotinu. Lidé jimi postižení nemají dostatečně aktivní příslušné enzymatické cykly a vyžadují mnohem vyšší dávky biotinu v potravě. Typickým společenstvím trpícím těmito poruchami jsou Inuité v Grónsku.
Výsledky studií naznačují, že podáváním doplňkového biotinu může pomoci metabolismu a využití glukózy u jedinců postižených druhým typem diabetes mellitus. Navíc se prokazují jeho antioxidační účinky. Rovněž se zjistilo, že mezní biotinová deficience je pro mnohé savce teratogenní (poškozující plod), což je velmi znepokojivé v souvislosti s tím, že podle existujících údajů se vyskytuje ve značné míře právě u těhotných žen. Všeobecné doplňování biotinu během těhotenství zatím ale nelze doporučit. Výzkumy v této oblasti prozatím pokračují.
Doporučená dávka
Minimální potřeba biotinu se odhaduje na 10 mikrogramů denně, dostatečné množství je cca 30 - 60 mikrogramů, doporučená dávka v ČR zatím stanovena nebyla. Evropské doporučení je 150 mikrogamů denně.
Zdroje
Je přítomen téměř ve všech potravinách, nejlepším zdrojem jsou vnitřnosti, vejce a luštěniny. Maso, mléko a obiloviny jsou na biotin poměrně chudé.
Potravina (100g) | Množství (mikrogramy [mg]) |
---|---|
játra | 102 |
sójová mouka | 63 |
vaječný žloutek | 54 |
vlašský ořech | 37 |
lískový ořech | 31 |
sardinky | 21 |
mandle | 17 |
houby | 15 |
neloupaná rýže | 9 |
celozrnné pečivo | 7 |
Nedostatek
Nedostatek biotinu se nedá vyvolat jeho vyloučením z diety, protože je částečně produkován mikroorganismy a kvasinkami dolní části tenkého střeva. Jeho deficit je možné navodit dlouhodobějším přísunem syrových vajec obsahující bílkovinu avidin, která s bioinem tvoří nevyužitelný komplex. Projevuje se únavou, padáním vlasů, vysokou hladinou cholesterolu a cukru v krvi a psychickými obtížemi. Může rovněž vyvolat změny na pokožce a nervové poruchy. Charakteristickou vyrážku v obličeji spolu s nezvyklým rozložením tuku v někteří experti nazvali "tvář biotinové deficience".
Nadbytek
Nebyly pozorovány toxické účinky ani při dávkách 1000x větších než jsou doporučené. Nadbytek se vylučuje močí a stolicí
Tip
Při užívání antibiotik se může snížit účinek biotinu ve střevní mikroflóře, proto je vhodné pohlídat si jeho příjem potravou
Věděli jste?
Podle některých studií vysoké dávky biotinu pomáhají řešit křehkost nehtů u žen.