B6 (pyridoxin)
Vitamín B6 je společné označení pro, pyridoxol (v rostlinách), pyridoxal a pyridoxamin (v živošných tkáních). Všechny tyto látky jsou účinné jako vitamíny a jejich deriváty se účastní metabolismu bílkovin a sacharidů. Jeho přítomnost je důležitá pro normální funkci CNS a kůže. Poměrně velká část pyridoxinu je vařením znehodnocena. Pyridoxin z živočišných zdrojů podléhá při úpravě pokrmů vyšším ztrátám (až 70%), ze zdrojů rostliných je ztráta maximálně 20%. Je rovněž citlivý na světlo.
Pyridoxin se účastní vstřebávání aminokyselin z tenkého střeva a má významnou úlohu v metabolismu bílkovin. Pří zvýšeném příjmu bílkovin (kupř. v silovém sportu) je třeba úměrně navyšovat příjem vitamínu B6. Podílí se na odbourávání glykogenu (zásobní škrob), čímž ovlivňuje energetický metabolismus a pomáhá při přeměně kyseliny linolové na arachidonovou.
Pyridoxin pomáhá udržovat iontovou rovnováhu sodíku a draslíku a tím regulovat tělní tekutiny. Využívá se tak k preventivnímu působení u těhotenských toxikóz provázených otoky a při léčbě hypertenze. Nejúčiněji působí spolu s dalšími vitamíny skupiny B, s vitamínem C a hořčíkem.
V potravinách je ničen konzervováním, mražením, grilováním, varem, pasterizací mléka a rafinací mouky
Doporučená dávka
Doporučený přísun vitamínu B6 je ovlivněn přísunem bílkovin ve stravě, což je důležité zváště u sportovců při redukčních a vysokoproteinových dietách. Na 1 gram bílkovin se doporučuje přijímat 0,016 mg pyridoxinu, což odpovídá asi 1,5 mg denně, při středním zatížení je doporučená dávka kolem 2,0 mg a při vrcholovém převážně silovém sportu se navyšuje až pětkrát. větší množství potřebují ženy, které berou hormonální antikoncepci a ženy těhotné. U nich se potřeba vitamínu v průběhu těhotenství zvyšuje souběžně s růstem plodu. Osoby trpící celiakií a něktěří chronicky nemocní lidé by měli dávky pyrodoxinu navýšit také.
Zdroje
Dobrým zdrojem vitamínu B6 je maso, obiloviny a luštěniny, celozrné pečivo. Ovoce je na B6 poměrně chudé, krom banánů a avokáda. V zelenině je vitamín vázán v obtížně využitelné formě (beta-glukosid).
Potravina (100g) | Množství (miligramy [mg]) |
---|---|
játra | 0,90 |
sójové boby | 0,86 |
pšeničné klíčky | 0,72 |
vlašské ořechy | 0,68 |
ryby | 0,39 |
banány | 0,34 |
špenát | 0,25 |
avokádo | 0,22 |
celozrnné obilí | 0,17 |
drůbež | 0,17 |
Nedostatek
Neostatek B6 vede k poruchám metabolismu bílkovin a ztrátě svalové hmoty, poruchám růstu, poškození brzlíku a pohlavních žláz a poruchám imunity. Dochází rovněž ke snížené tvorbě GABA (gama-amonomáselné kyseliny), která je význaným nervovým přenašečem a proto se zvyšuje nervosvalová hyperdráždivost a může dojít i ke křečím. Nedostatek pyridoxinu se může projevit i anémií (chodokrevností, nevolností, nespavostí, zvýšenou citlivostí na slunce a neschopností se opálit.
Nadbytek
Při velmi vysokém dávkování se může objevit pálení žáhy a nevolnost. Dlouhodobé užívání vysokých dávek může poškodit nervový systém, což se projeví brněním, třesem a nervovou nevyrovnaností. Toxická dávka je stanovena nad 300 mg denně.
Tip
Zeleninu vařte v malém množství vody a jen nezbytně nutnou dobu
Věděli jste?
Vitamín B6 je důležitý k redukci toxického produktu homocysteinu v naší krvi