B6 (pyridoxin)

Vitamín B6 je společné označení pro, pyridoxol (v rostlinách), pyridoxal a pyridoxamin (v živošných tkáních). Všechny tyto látky jsou účinné jako vitamíny a jejich deriváty se účastní metabolismu bílkovin a sacharidů. Jeho přítomnost je důležitá pro normální funkci CNS a kůže. Poměrně velká část pyridoxinu je vařením znehodnocena. Pyridoxin z živočišných zdrojů podléhá při úpravě pokrmů vyšším ztrátám (až 70%), ze zdrojů rostliných je ztráta maximálně 20%. Je rovněž citlivý na světlo.

Pyridoxin se účastní vstřebávání aminokyselin z tenkého střeva a má významnou úlohu v metabolismu bílkovin. Pří zvýšeném příjmu bílkovin (kupř. v silovém sportu) je třeba úměrně navyšovat příjem vitamínu B6. Podílí se na odbourávání glykogenu (zásobní škrob), čímž ovlivňuje energetický metabolismus a pomáhá při přeměně kyseliny linolové na arachidonovou.

Pyridoxin pomáhá udržovat iontovou rovnováhu sodíku a draslíku a tím regulovat tělní tekutiny. Využívá se tak k preventivnímu působení u těhotenských toxikóz provázených otoky a při léčbě hypertenze. Nejúčiněji působí spolu s dalšími vitamíny skupiny B, s vitamínem C a hořčíkem.

V potravinách je ničen konzervováním, mražením, grilováním, varem, pasterizací mléka a rafinací mouky

Doporučená dávka

Doporučený přísun vitamínu B6 je ovlivněn přísunem bílkovin ve stravě, což je důležité zváště u sportovců při redukčních a vysokoproteinových dietách. Na 1 gram bílkovin se doporučuje přijímat 0,016 mg pyridoxinu, což odpovídá asi 1,5 mg denně, při středním zatížení je doporučená dávka kolem 2,0 mg a při vrcholovém převážně silovém sportu se navyšuje až pětkrát. větší množství potřebují ženy, které berou hormonální antikoncepci a ženy těhotné. U nich se potřeba vitamínu v průběhu těhotenství zvyšuje souběžně s růstem plodu. Osoby trpící celiakií a něktěří chronicky nemocní lidé by měli dávky pyrodoxinu navýšit také.

Zdroje

Dobrým zdrojem vitamínu B6 je maso, obiloviny a luštěniny, celozrné pečivo. Ovoce je na B6 poměrně chudé, krom banánů a avokáda. V zelenině je vitamín vázán v obtížně využitelné formě (beta-glukosid).

Potravina (100g) Množství (miligramy [mg])
játra 0,90
sójové boby 0,86
pšeničné klíčky 0,72
vlašské ořechy 0,68
ryby 0,39
banány 0,34
špenát 0,25
avokádo 0,22
celozrnné obilí 0,17
drůbež 0,17
Nedostatek

Neostatek B6 vede k poruchám metabolismu bílkovin a ztrátě svalové hmoty, poruchám růstu, poškození brzlíku a pohlavních žláz a poruchám imunity. Dochází rovněž ke snížené tvorbě GABA (gama-amonomáselné kyseliny), která je význaným nervovým přenašečem a proto se zvyšuje nervosvalová hyperdráždivost a může dojít i ke křečím. Nedostatek pyridoxinu se může projevit i anémií (chodokrevností, nevolností, nespavostí, zvýšenou citlivostí na slunce a neschopností se opálit.

Nadbytek

Při velmi vysokém dávkování se může objevit pálení žáhy a nevolnost. Dlouhodobé užívání vysokých dávek může poškodit nervový systém, což se projeví brněním, třesem a nervovou nevyrovnaností. Toxická dávka je stanovena nad 300 mg denně.

Tip

Zeleninu vařte v malém množství vody a jen nezbytně nutnou dobu

Věděli jste?

Vitamín B6 je důležitý k redukci toxického produktu homocysteinu v naší krvi

Tvorba webových stránek zdarma Webnode