B3 (niacin)

Niacin (vitamín PP, anipelagrický vitamín) je souhrnný název pro dvě formy vitamínu, nikotinamid a kyselinu nikotinovou. Při přecitlivělosti na jednu formu lze užívat formu druhou. Je nezbytný pro správnou funkci kůže a nervů, tvorbu aktivní formy vitamínů B6, B12, a kyseliny listové. Jako součást enzymových systémů se podílí na uvolňování energie ze sacharidů. Účastní se udržování hladiny cukru v organismu a na syntéze zásobního glykogenu.

Organismus sám je schopen vitamín B3 částečně vyrobit z aminokyseliny tryptofanu. Syntéza je pomalá a vyžaduje splnění dalších podmínek, proto je vhodné B3 přijímat v potravě. Část přijatého niacinu se vstřebává už v žaludku, část až v tenkém střevě. Při nízkém obsahu v potravě se účinnost vstřebávání zvyšuje.

Kyselina nikotinová (nikoliv nikotinamid) má vliv na rozšíření krevních kapilár a při užívání terapeutických dávek může docházet k zčervenání kůže, pocitům horka a poklesu krevního tlaku. Vyšší dávky snižují vysoký celkový i LDL cholesterol a zvyšují HDL cholesterol a působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám.

Doporučená dávka

Pro běžnou dospělou polupace se doporučená denní dávka pohybuje v rozmezí 16 až 20 mg, pro vytrvalostní sportovce mezi 20 až 30 mg, pro silové či rychlostně zaměřené mezi 30 až 40 mg. Zvýšený přísun nezvyšuje výkonnost, naopak se předpokládá snížení dlouhodobé vytrvalostní zátěže v důsledku přednostního odbourávání sacharidů a potlačeného odbourávání tuků. Lidé s onemocěním ledvin by měli mít zvýšený přísun vitamínu B3.

Zdroje

Nejlepším přírodním zdrojem niacinu jsou pivovarské kvasnice a arašídy. Maso, vnitřnosti, mléko, vejce, lušěniny a ořechy jsou běžným zdrojem v potravě. Vysoký obsah je rovněž v kávě, kde vzniká pražením kávových bobů. Velké množství niacinu obsahuje pohanka a pšenice. Rovnež v kukuřici niacin najdeme, ale zde je bohužel vázán v obtížně využitelné formě na glukoprotein.

Potravina Množství Množství vitamínu vmg
pivovarské kvasnice 100g 35,6
burské ořechy 1 šálek 24,2
játra 100g 12,2
tuňák 100g 10,3
drůbež 100g 9,6
sušené broskve 1 šálek 8,2
srdce 100g 7,4
losos 100g 6,8
celozrnné obilí 1 šálek 5,2

Nedostatek

Deficit niacinu se zprvu projevuje nespecifickými symptomy jako podrážděností, nepokojem a neschopností se soustředit. Projeví se pouze při stravě dlouhodobě chudé na niacin i na tryptofan, případně takové, která obsahuje vysoké množství leucinu, který brzdí jeho syntézu v organismu. Těžší nedostatek způsobuje typické obtíže označované jako pelagra, doslova drsná kůže (z it. pelle agra), která se objevuje především v oblastech jednostranné výživy s převahou kukuřice obsahující nevyužitelný komplex. Dochází k hubnutí, změnám na kůži, špatné funkci CNS. Objevuje se nechutenství, celková slabost a sešlost na těle, dezorientace a demence. Neléčená pelagra končí smrtí.

Nadbytek

Vitamín B3 je vylučován močí, v organismu se neukládá a za normálních okolností předávkování nehrozí. Přílišná spotřebě vitamínových doplňků může způsobovat příznaky zčervenání, svědění, bolesti břicha nebo snížení krevního tlaku. Vysoké dávky mohou vyvolat zažívací obtíže, zvýšení hladiny kyseliny močové a poruchy jaterních funkcí. V těhotenství by se vysoké dávky neměli užívat, neboť existuje podezření poškození plodu. Toxická dávka byla stanovena na 1,8 g na 1 kg tělesné hmotnosti.

Tip

Každý den snězte špetku pivovarských kvasnic

Věděli jste?

Mexické placky "tortillas" jsou tradičně zadělávané z těsta s vápennou vodou, což přispívá k přeměně vázané kyseliny nikotinové na její nutričně využitelnou formu.

Tvorba webu zdarma s Webnode Webnode