B1 (thiamin)
Vitamín B1 (thiamin, anuerin) je první ze skupiny viamínů B, který byl objeven. je esenciální pro většinu suchozemských živočichů (s výjimkou přežvýkavců) včetně člověka. Je ve vodě rozpustný a snadno se ničí varem. Dobře se vstřebává v tenkém střevě, jeho vstřebatelnost ještě zlepšuje allicin obsažený v česneku.
Je důležitý především v energetickém metabolismu sacharidů a pro správnou funkci nervových vláken. Má vliv na proces přeměnu tuků při kondičním sportu, podporuje jeho spalování, protože snižuje aerobní práh a působí při přechodu anaerobní glykolýzy na aerobní. Jeho aktivita je blokována alkoholem, nedosatkem kyseliny listové a protienovou podvýživou.
Doporučená dávka
Denní potřeba vitamínu B1 je úměrná přísunu sacharidů ve výživě a celkové energetické hodnoty stravy. Udávané rozmezí činí 0,3 - 0,5 mg na 4170 kJ, doporučená dávka pro dopspělou populaci je zhruba 1,2 - 1,5 mg/den. Při fyzické zátěži s vysokým stupněm vytrvalostního zatížení a velkým vyčerpáním metabolismu sacharidů se potřeba vitamínu zvyšuje až třikrát. Protože vitamín B1 podporuje spalování alkoholu, lidé konzumující alkohol, by měli dbát jeho zvýšeného příjmu.
Zdroje
Vitamín B1 je přítomný ve většině rostlinných i živočisných produktů, mezi hlavní zdroje patří ty, které ho dokáží snadno synetizovat což jsou hlavně luštěniny, a ořechy. Lze ho najít v obilovinách, pečivu, vepřovém mase i vnitřnostech. Nejbohatším zdrojem jsou slunečnicová semínka.
Potravina (100g) | Množství (miligramy [mg]) |
---|---|
slunečnicová semínka | 2,30 |
pšeničné klíčky | 2,01 |
sojové maso | 1,10 |
corn flakes | 1,00 |
pistácie | 0,74 |
pohanka | 0,58 |
celozrnné obilí | 0,54 |
neloupaná rýže | 0,43 |
zelený hrášek | 0,28 |
játra | 0,26 |
brambory | 0,12 |
Nedostatek
Vysoký nedostatek (avitaminóza) je ve vyspělých zemích vzácná. Hypovitaminóza se projevuje nechutenstvím, únavou, závratí, poklesem krevního tlaku, poruchami srdečního rytmu a změnami na EKG. U sportovců se dostavuje zvýšená unavitelnost a nechuť trénovat, poruchy svalové a srdeční činnosti a nervová nerovnováha. Těžká forma avitaminózy je známá jako beri-beri projevující se velkým úbykem svalové hmoty, svalovou slabostí a těžkým postižením nervů vedoucí až k senzorickým a mentálním poruchám.
Nadbytek
Nadbytek vitamínu B1 se vylučuje močí a nepředsavuje pro organismus významější riziko. Při podání dávky se může ojediněle objevit zvýšená citlivost a zarudnutí kůže. Dlouhodobější podávání vysokých dávek B1 může vést k nedostatku ostatních vitamínů B.
Tip
Metabolity thiaminu odpuzují komáry a jeho zvýšený příjem chrání proti poštípání.
Věděli jste?
Vitamín B1 se řadí mezi tzv. psychovitamíny, protože jeho aktivita je patrná z velké části v nervové oblasti.