Vitamíny skupiny B

Vitamíny skupiny B jsou látky podobného složení i funkce, které se v přírodních produktech vyskytují téměř vždy společně a souhrně se označují jako B-komplex. Hrají klíčovou roli ve většině biologických funkcích. Jsou nutné pro správný růst, bezproblémový metabolismus, tvorbu hormonů a protilátek a přenos nervových vzruchů. Diskutuje se rovněž o jejich možnosti prevence srdečně cévních nemocí a rakoviny.

Viamíny B jsou ve vodě rozpustné, většina z nich je nestabilních a při skladování, zpracování či vaření dochází k významným ztrátám. Požadované dávky  musí být konzumovány často, protože tělní zásoby jsou omezeny pouze na několik týdnů. Výjimku tvoří vitamín B12, který je v játrech uložen na dobu až 5 let. Během růstu, těhotenství a laktace se potřeba vitamínů B výrazně zvyšuje.

Subklinické nedostatky nebo projevy avitaminózy jsou dnes poměrně řídké. Citliví jsou jedinci nacházející se ve stresových podmínkách případně následovníci zvlášní diety či výživového směru (vegani). Příznaky deficitu se projevují nechutenstvím, únavou, nevolností, sníženou schopností se soustředit, svalovými křečemi a anémií. Nejnovější objevy na poli vědy ukazují na možnou souvislost vzniku většiny civilizačních chorob s nedostatkem třech vitamínů skupiny B, konkrétně B6, B12 a kyseliny listové, jejichž vzájemná trojkombinace umožňuje metabolizaci toxického produktu homocysteinu na pro tělo neškodnou látku.

Vitamíny skupiny B se vyskytují prakticky ve všech potravinách rostlinných i živočišných. Mezi hlavní zdroje patří kvasnice, maso, sýry, celozrnné obiloviny,  luštěniny, ořechy a semena. Pestrá smíšená strava by měla denní přísun vitamínů B zajistit. Prevence nedostatků je průmyslových zemích řešena především obohacováním mouky.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Webnode