- Složky stravy -

Vyvážená strava obsahuje správný podíl jednotlivých živin, které jsou nutné pro optimální fungování našeho organismu. Jakákoliv výraznější odchylka může vést k vážným zdravotním komplikacím, jejichž léčba nebývá snadná a často se i míjí účinkem, protože nepostihuje samotnou příčinu vzniku.

Složky stravy obvykle dělíme do dvou hlavních skupin na makroživiny a mikroživiny. Mezi makroživiny řadíme bílkoviny, sacharidy a tuky. Mikroživnami rozumíme vitamíny, minerální látky, které samotné může,e rozdělit na makrolátky a mikrolátky (stopové prvky).

Zvláštní postavení zaujímá vláknina, která patří mezi sacharidy, ale protože je nevstřebatelná, má minimální výživovou hodnotu. Vysokou hodnotu má, ale pro zdraví a proto je důležitou funkční složkou preventivní stravy.

Důležitou složkou stravy, na kterou se často zapomíná jsou enzymy, které představují pravděpodobně nejméně prozkoumanou oblast celého nutričního spektra.

Vodu nepovažujeme za klasickou živinu, ale bez diskuze jde o nejdůležitější složku našeho každodenního příjmu.

Alkohol rovněž není živinou v běžném slova smyslu, zahrnujeme ho pro jeho významný podíl v jídelníčku běžného člověka.

Dobře složená strava obsahuje všechny nepostradatelné složky ve vzájemném poměru tak, aby žádné nebylo moc a žádné málo, přičemž se významně liší poměr jednotlivých živin u redukční, sportovní a zdravé stravy.

Není tedy možné jednoznačně říct, kolik kdo potřebuje čeho bez ohledu na jeho aktuální tělesný stav, míru a intenzitu fyzického zatížení, zdravotní kondici a další podmínky. Žádné doporučení platné pro všechny bohužel neexistuje.

Bookmark and Share