- Vápník (Ca) -

Vápník je nejvíce zastoupeným minerálním prvkem v lidském organismu. Jeho celkové množství je asi 1,0 – 1,2 kg, z toho téměř 99 % je uloženo v kostře. Zbytek tvoří vápník volný, obsažený v krevní plazmě. Ten je důležitý mimo jiné pro sekreci inzulínu, srážlivost krve a přenos signálu z nervu na sval tak, že umožňuje jeho stah. Snížení hladiny krevního vápníku může vést ke svalovým křečím, tzv. tetanii.

Vápník má ústřední postavení při řízení buněčných funkcí, ovlivňuje jejich růst i propustnost buněčných membrán organismu a aktivuje enzymatické cykly. Jeho koncentrace v krvi je regulována hormonálně tzv. kalcitropními hormony a snahou organismu je udržet relativně stálou hladinu krevního vápníku. Je-li jeho příjem stravou nedostatečný odebírá se z kostní hmoty, která řídne a může vzniknout osteoporóza.

Doporučená dávka

Doporučená dávka vápníku se pohybuje v rozmezí od 700 mg do 1200 mg denně.

Zdroje

Nejlepším zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky, sýry jogurty, kyšky apod. Ostatní zdroje je mohou nahradit jen velmi těžko. Jako zdroj může posloužit i mletý mák, luštěniny, konzervované ryby (s kostmi) a temně zelená zelenina (růžičková kapusta, brokolice apod.)

Nedostatek

Nedostatek vápníku se projevuje řídnutím kostí a špatným stavem zubů, v těžších případech, kdy nastává snížení jeho hladiny v krvi, dochází k nervosvalové hyperdráždivosti a mohou se objevit tetanické křeče. U dětí a mladšího dorostu hrozí riziko vzniku křivice a zpomalení růstu.

Nadbytek

Vápník není toxický a nadbytek se vylučuje močí. Běžnou stravou není možné dosáhnout předávkování a doplňování je vhodné pouze v odůvodněných případech (těhotenství, laktace apod.). Nedoporučují se užívat vyšší dávky vápníku proto, že při jeho vylučování z těla dochází k současnému vylučování hořčíku, což může mít na organismus negativní vliv. Dlouhodobé užívání vyšších dávek (nad 1 gram denně) společně s vyšší dávkou vitamínu D vede k ukládání vápníku do ledvin a jejich následnému poškození.

Tip

Mléko pijte v malých dávkách několikrát denně. Tím zajistíte optimální průběh vstřebávání vápníku.

Věděli jste?

Mléčný cukr (lakóza) podporuje vstřebávání vápníku ze střeva.