- Vanad (Vn) -
Vanad je farmakologicky mimořádně aktivní prvek, který je ve stopovém množství důležitý pro správné fungování organismu. Brzdí tvorbu cholesterolu a podporuje ukládání solí v kostní tkáni. Poslední výzkumy naznačují, že by mohl příznivě ovlivňovat metabolismus cukrů a být prospěšný v léčbě či prevenci cukrovky. Některé jeho účinky ale ještě nejsou zcela objasněny.
Doporučená dávka
Denní příjem se odhaduje na 15 – 30 mikrogramů. Pouze 1 – 5 % vanadu ze stravy se vstřebá, zbytek se vyloučí stolicí.
Zdroje
Zdrojem vanadu v potravě jsou hlavně mořské ryby, rostlinné oleje a některé minerální vody.
Nedostatek
Přesné projevy nedostatku zatím popsány nebyly, ale protože vanad hraje roli v syntéze krevního barviva hemoglobinu, předpokládá se, že jeho dlouhodobý deficit ve stravě se může projevit chudokrevností.
Nadbytek
Vanad je relativně toxický prvek a jeho nadbytek působí výrazně negativně. Protože se ale ve stravě vyskytuje ve velmi malých množstvích, jeho projevy toxicity se objevují hlavně u osob vystavených nadměrným dávkám při průmyslové výrobě (v metalurgii), případně požitím kontaminovaných důlních vod. Prahová koncentrace, při níž je vanad toxický, je cca 20 mg/den, což běžnou stravou není možné dosáhnout.
Tip
Jezte hlubinné mořské ryby. Střídejte druhy i obchody, v nichž je nakupujete.
Věděli jste?
Běžný denní příjem vanadu v Japonsku je asi desetkrát větší než v zemích EU.