- Sodík (Na) -
Sodík je hlavním kationem mimobuněčných tekutin a pomáhá udržovat jejich objem. Vyšší přísun sodíku má za následek vyšší zadržování vody a tedy i vyšší tělesnou hmotnost. Sodík mimo jiné ovlivňuje dráždivost tkání a zvyšuje citlivost hladké svaloviny cév vůči adrenalinu a noradrenalinu, které působí stah a důsledku toho zvyšuje krevní tlak.
V současnosti se pro kulinářskou úpravu potravin užívá sůl jódovaná. Obsah jódu se liší u různých výrobců i různých zemí. Jódovaná sůl by se časem měla používat i pro průmyslovou výrobu potravin, především pečiva a masných výrobků. Cílem tohoto kroku je používání menšího množství soli a zabránění plošného nedostatku jódu.
Doporučená dávka
Doporučená dávka sodíku se pohybuje v rozmezí 575 – 3.500 mg denně, což představuje asi 3 až 6 gramů soli, tedy maximálně jednu čajovou lžičku. Do spotřeby je ale nutno zahrnout i sůl skrytou v pečivu, uzeninách a mase a jiných surovinách.
Nedostatek
Nedostatek sodíku vede ke svalové únavě, nevolnosti a nechutenství.
Nadbytek
Nadbytek sodíku může být jednou z příčin vysokého krevního tlaku. Vyšší příjem sodíku způsobuje zvracení a závratě. Při redukčních dietách se doporučuje snížení na spodní hranici, protože sodík podporuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu.
Zdroje
Sodík je obsažen prakticky ve všech potravinách. Jeho hlavním zdrojem v potravě je kuchyňská sůl (NaCl) a nejvyšší obsah mají tedy potraviny solené, konzervované a různé druhy koncentrátů, uzeniny, masa, sýry a pečivo. Přisolování na talíři je nadbytečný zdroj sodíku.
Tip
Pro snížení příjmu sodíku užívejte alternativní zdroje slané chuti. Solit lze tzv. dietní solí s vysokým obsahem chlorid draselného a sníženým obsahem chloridu sodného