- Selen (Se) -
Selen podporuje imunitu a hraje důležitou roli v antioxidačním systému člověka, protože je součástí enzymu glutathionperoxidázy, která je jednou z nejdůležitějších enzymových cyklů antioxidativní obrany vůbec. Tlumí toxické účinky kyslíku, kadmia a rtuti.
Doporučená dávka
Denní doporučená dávka selenu je stanovena na 55 mikrogramů.
Zdroje
Bohatým zdrojem selenu jsou vnitřnosti (především ledviny) a luštěniny (především čočka), dále vysoko proteinové živočišné potraviny (maso, vejce), mořské produkty a některé druhy hub a obilovin.
Nedostatek
Mírný nedostatek selenu se projevuje zvýšenou svalovou únavou. Vyšší deficit je dáván do souvislosti s řadou vážných onemocnění (kardiovaskulární systém, rakovina, poruchy zraku či neplodnost).
Nadbytek
Selen je prvek, který má ve vyšších koncentracích toxický účinek a je karcinogenní. Hromadí se v těle úměrně přijatému množství, vyvolává nervové poruchy, trávicí obtíže a viditelné změny vlasů a nehtů.
Tip
Jezte mořské plody a celozrnné obiloviny.
Věděli jste?
Selen v kombinaci s vitamínem E zvyšuje mentální schopnosti a odolnost organismu starších lidí.