- Molybden (Mb) -
Molybden má důležitý vztah k metabolismu mědi, jeho nízký obsah v dietě vede k zadržování mědi v organismu. Zároveň podporuje ukládání fluoru do kostí a zubů. Je důležitou součástí některých metaloenzymů.
Vstřebávání molybdenu z potravy je velmi účinné a dosahuje až 80% z celkového přívodu.
Doporučená dávka
Doporučovaná dávka se pohybuje v rozmezí 100 – 200 mikrogramů denně.
Zdroje
Výborným zdrojem molybdenu jsou fazole. V malém množství je obsažen v listové zelenině a obilovinách.
Nedostatek
Příznaky nedostatku byly pozorovány velmi ojediněle. Může dojít k potlačení funkce příslušných enzymů a v jeho důsledku k nahromadění metabolických zplodin organismu.
Nadbytek
Vysoké dávky molybdenu zvyšují hladinu kyseliny močové a způsobují dnové potíže. Nadbytek rovněž snižuje vstřebatelnost mědi, což může vést ke vzniku anémie.
Tip
Běžná strava zajistí dostatečný přísun molybdenu.
Věděli jste?
Množství molybdenu v potravinách do značné míry závisí na jeho koncentraci v půdě.