- Měď (Cu) -

Měď je důležitým stopovým prvkem nutným k využití železa, jehož nedostatek může ústit v anémii. Je třeba k tvorbě bílkovinných komplexů v pojivových tkáních (kolagen, elastin) a pro syntézu nervových přenašečů. Rovněž se účastní buněčného dýchání a podílí se na tvorbě organické energie.

Vstřebatelnost mědi je závislá na jejím obsahu v organismu, běžně se resorbuje pouze asi třetina mědi přijaté potravou. Při nízkém obsahu se vstřebávání zvyšuje přibližně dvojnásobně. Negativní vliv na její absorpci mají fytáty.

Doporučená dávka

Doporučený příjem je asi 1 mg mědi denně.

Zdroje

Dobrým zdrojem mědi jsou luštěniny, semena a ořechy, houby a kakao, pohanka. Nejvyšší obsah mají husí játra.

Nedostatek

Nedostatek mědi je poměrně řídkým jevem, mezi jeho příznaky patří snížená imunitní odpověď, depigmentace vlasů a kůže a změny na kostře. Těžší případy vedou ke vzniku anémie a poruše syntézy kolagenových vláken a tedy špatné funkci svalů, šlach a kloubů.

Nadbytek

Měď je ve vysokých dávkách toxická. Akutní otrava se projevuje poruchou činnosti trávicího traktu (průjem, zvracení), rozpadem červených krvinek a sníženou funkcí jater a ledvin. Chronická intoxikace je způsobena kumulací mědi v jaterní tkáni a může způsobovat její nekrotické změny a cirhózu. Toxická dávka byla stanovena na 12 mg denně.

Tip

Jídlo připravujte v malém množství vody a vařte po nejkratší možnou dobu.

Věděli jste?

Někteří farmáři používají měď jako růstový stimulátor chovu dobytka.

Vytvořte si web zdarma! Webnode