- Mangan (Mn) -
Mangan je důležitým stopovým prvkem, který se z hlediska svých chemických a fyzikálních vlastností podobá železu. Působí jako kofaktor mnoha enzymů a je třeba pro správný růst a vývoj kostí a tvorbu buněčných membrán.
Vstřebávání manganu je obecně dosti nízké (kolem 10%) a snižuje ho vysoký přísun vápníku a fosforu.
Doporučená dávka
Doporučená dávka je odhadována na 1 – 10 mg denně.
Zdroje
Mangan je obsažen v řadě potravin rostlinného původu. Celozrnné pečivo, brambory a luštěniny jsou běžným zdrojem. Nejvyšší koncentrace mají především skořápkové plody, ořechy a semena, čaj a kakao.
Nedostatek
Při nedostatku manganu mohou vznikat abnormality buněčných organel jako důsledek poškozené buněčné membrány. Bývá narušena funkce hypofýzy, dochází k poruchám metabolismu cukrů a může dojít k vývoji diabetu. Chronický nedostatek k problémům v cévním systému, dochází ke zvýšenému ukládání cholesterolu na cévní stěnu a ke značnému zvýšení rizika vzniku kardiovaskulárních chorob.
Nadbytek
Mangan ve vysokých dávkách je toxický, jeho nadbytek má negativní vliv na centrální nervovou soustavu a vede k těžkých psychickým potížím. U dětí se předpokládá, že zvýšené dávky vedou k hyperaktivitě a neschopnosti se učit. Běžnou stravou není možné dosáhnout příliš vysokých hodnot a předávkování nehrozí. Případy intoxikace jsou zaznamenány u horníků v manganových dolech ihnalujících manganový prach. Příznaky otravy jsou podobné Parkinsonově chorobě, projevují se psychózami, blouzněním a halucinačními bludy.
Tip
Denní šálek silnějšího čaje poskytne dobrou porci manganu ve stravě.
Věděli jste?
Nedostatek manganu v mateřském mléce může vést k vytvoření dispozic k cukrovce.