- Jód (I) -
Jód je v podvědomí lidí velmi známý prvek. Je nutný pro tvorbu hormonů štítné žlázy, které následně působí na většinu tkání lidského těla a jsou velmi důležité pro správný rozvoj centrální nervové soustavy. Hormon štítné žlázy tyroxin ovlivňuje úroveň bazálního metabolismu a působí tak na množství tukových zásob a rychlost jejich kumulace nebo ztráty.
Jód je pro tělo velmi vzácný prvek, který se rychle resorbuje z tenkého střeva a ukládá ve štítné žláze. Vstřebávání jódu je snižováno vysokou konzumací tuků nebo nadměrným přívodem vápníku.
Doporučená dávka
Doporučená dávka je stanovena na 150 mikrogramů denně.
Zdroje
Nejlepším přirozeným zdrojem jódu jsou ryby a plody moře. Základní surovinou pro výrobu jódu jsou mořské řasy. Jód je obsažen i ve vejcích a přidává se do mléčných výrobků. Objevují se i minerální vody s obsahem jódu. Významným zdrojem je jódovaná kuchyňská sůl.
Nedostatek
Nedostatek jódu v těhotenství může velmi negativně ovlivnit inteligenční vývoj novorozeněte (tzv. kretenismus). V dospělosti se deficit projevuje vznikem tzv. vole nebo strumy.
Nadbytek
Vysoký přísun jódu může vyvolávat tyreotoxikózu (onemocnění z nadměrného množství hormonů štítné žlázy v krvi), která se porjevuje poměrně dramatickými příznaky (rychlé bušení srdce, třes, psychický neklid, nespavost, snadná unavitelnost a prudký váhový úbytkem až 10kg/měsíc.
Tip
Pro prevenci nedostatku používejte jódovanou sůl.
Věděli jste?
Asi půl miliardy lidí má v dietě nedostatek jódu.