- Hořčík (Mg) -
Hořčík je důležitý pro normální činnost nervového a kardiovaskulárního systému. Rozpouští krevní sraženiny, uplatňuje se v předcházení srážení krve a roztahuje cévy, což působí příznivě na snižování krevního tlaku. Je rovněž potřebný pro stavbu zubů, kostí a chrupavek.
Hořčík zabraňuje přílišnému ukládání vápníku jak v ledvinách tak na stěnách cév a předchází tvorbě ledvinových kamenů a ateroskleróze. Hořčík a vápník musejí být ve správném poměru. Mnoho hořčíku zabraňuje vstřebávání vápníku. Samotný vápník, či společně s fosforem, může způsobit nedostatek hořčíku. Správný poměr vápník:hořčík je 2:1.
Doporučená dávka
Doporučená dávka hořčíku je 300 – 500 mg. Tato dávka je poměrně vysoká a nebývá vždy dostatečně kryta. Existují populační skupiny, které by měly zvýšeně dbát na dostatečný přísun. Patří k nim především senioři a těhotné a kojící ženy. Suplementace je v těchto případech vhodná.
Hořčík patří mezi prvky, které jsou plošně nejvíce nedostatkové.
Zdroje
Vysoký obsah hořčíku mají luštěniny, ořechy a semena, celozrnné pečivo, kakao a zelená zelenina.
Nedostatek
Nedostatek hořčíku vyvolává nervosvalovou předrážděnost a zvýšenou reaktivitu na vnější stresové podněty. Psychické poruchy, úzkostné stavy, napětí, přecitlivělost bez zjevné příčiny, svalový třes a slabost či nepravidelnost srdečního rytmu jsou další typické znaky. Větší deficit způsobuje křeče podobné tetanu a může být skrytou příčinou vzniku anémie (chudokrevnosti).
Nadbytek
Nadbytek se projevuje nechutenstvím, průjmy, poruchou střevní peristaltiky a utlumenou mozkovou aktivitou. Velký nadbytek může způsobit fibrilaci srdce a smrt. Běžnou stravou ale předávkování nelze dosáhnout.
Tip
Konzumujte celozrnné produkty místo obyčejného bílého pečiva. Pijte magnesii.
Věděli jste?
Jedna polévková lžíce alkoholu zvyšuje potřebu hořčíku téměř o sto procent.