- Fosfor (P) -
Fosfor je po vápníku druhým nejhojněji zastoupeným minerálem v lidském organismu. Jeho celkový obsah je asi 700 gramů. Většina je obsažena v kostře. Volný fosfor má mnoho funkcí, ovlivňuje činnost nervové a svalové soustavy, podílí se na metabolismu všech živin a upravuje acidobazickou rovnováhu. Ústřední postavení má při přeměně a přenosu energie, protože je součástí energetické molekuly ATP (adenosintrifosfát). Je rovněž součástí fosfolipidů, které přenášejí v organismu tuky.
Doporučená dávka
Doporučená dávka je asi 550 mg denně. Pro vysokou konzumaci konzervovaných výrobků se však v současné době běžně setkáváme s přísunem až dvojnásobně vyšším. Závažné negativní důsledky pro zdraví člověk ale zatím popsány nebyly.
Zdroje
Fosfor je obsažen v mnoha potravinách, k jeho nejbohatším zdrojům patří tavené sýry, hovězí maso, drůbež, luštěniny a celozrnné obilné výrobky. Z luštěnin a obilovin je ale fosfor méně dostupný, protože je v nich přibližně z poloviny přítomen jako polyfosfát kyselina fytová, která je obtížně využitelná.
Nedostatek
Nedostatek fosforu působí zvýšené vylučování vápníku a snižuje tvorbu ATP i obsah kyslíku ve tkáních, což snižuje výkonnost a zvyšuje unavitelnost.
Nadbytek
Nadbytek fosforu způsobuje zvýšené vylučování nebo zhoršené vstřebávání vápníku a vede k jeho nedostatku, což podporuje vznik křivice či osteoporózy.
Tip
Jezte kvalitní čerstvé maso a vyhněte se masovým náhražkám a instantním potravinám.
Věděli jste?
Zvláště děti by se měly vyhnout přílišné konzumaci tavených sýrů, uzenin, sladkých limonád a jiných zpracovaných potravin, kde jsou vysoké dávky fosfátových konzervantů.