- Chróm (Cr) -
Chróm má v těle důležitou funkci hlavně v metabolismu sacharidů, protože je součástí tzv. glukózo-tolerančního faktoru, který zvyšuje účinek inzulínu. Vstřebávání chrómu je obecně velmi nízké, do organismu se dostane necelé jedno procento přijaté potravou. A navíc ještě bývá brzděno přítomností jiných kovů.
Doporučená dávka
Doporučovaná dávka je v současnosti odhadována na 30 - 45 mikrogramů denně.
Zdroje
Zdrojem chrómu je běžné pečivo, koření, kakao a čokoláda, rostlinné oleje a pivovarské kvasnice.
Nedostatek
Nedostatek chrómu se projevuje poruchou funkce inzulínu a zvyšováním krevní hladiny cukru, zvyšuje se riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění (ateroskleróza, vysoký cholesterol) a vznikají poruchy nervové soustavy.
Nadbytek
Chróm je prvek toxický, ale běžnou stravou prakticky není možné toxických dávek dosáhnout. Vysoký přísun se projevuje zvracením, průjmem a poškozením jater a ledvin.
Tip
Pivovarské kvasnice jsou nejlepším přírodním zdrojem chromu.
Věděli jste?
Hladina chrómu v lidských tkáních se s věkem snižuje. Výjimku tvoří plíce, kde se tento prvek akumuluje.