- Enzymy-

Enzymy jsou odborně definovány jako biokatalyzátory chemických reakcí, které určují povahu i rychlost metabolických přeměn a vytvářejí v živých organismech harmonickou souhru jednotlivých funkcí. Jsou to "dělníci života", jsou skutečnou životní silou. Zastaví-li se enzymatický život, zastaví se život.

Princip jejich funkce je ve snižování aktivační energie probíhajících procesů. Ke všemu, co se uvnitř nás děje, je totiž třeba vynaložit určitou dávku energie. Pakliže tato dávka neodpovídá aktuálním možnostem organismu, reakce neproběhne, přeměna se neuskuteční a organismus přestane (správně) fungovat. Enzymy potřebu energie snižují a zabraňují tak jejímu plýtvání.

V současnosti je známo několik desítek tisíc různých enzymů, jejich počet ale není konečný. Celkový počet enzymů je odhadován ke 100.000. Typickým příkladem jsou enzymy trávicí ze skupiny hydroláz vylučované slinnými žlázami, žaludeční stěnou a slinivkou břišní.  Díky nim probíhá štěpení potravy na menší vstřebatelné složky. Jsou zde obsaženy glykosidázy, které katalyzují štěpení na jednoduché cukry, proteinázy štěpící bílkoviny a lipázy, které štěpí tuky.

Enzymy jsou obsažené i v příjimané potravě, bohužel se jim nevěnuje dostatečná pozornost a jejich důležitost je veřejnosti (i té odborné) zatím skryta. Enzymy jsou velmi citlivé na teplo a proto jakékoliv úpravy potravin (vaření, pečení, sterilizace apod.) je spolehlivě zničí. Pakliže teplota přesáhne 40 stupňů Celsia po dobu několika minut, je jisté, že enzymatický život v potravině zanikl. Proto je doporučována každodenní konzumace syrové zeleniny a ovoce, které jsou prakticky jediným zdrojem enzymů v běžné stravě. 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Webnode