- Zónová dieta -

V zahraničí velmi populární zónová dieta je jednou z mála vyvážených diet. To znamená, že její principy jsou podloženy fyziologickým základem fungování lidského organismu, poměr živin v ní obsažených je vhodně nastavený a podobá se zásadám klasické racionální výživy s důrazem na bílkovinou složku.

Základní princip spočívá ve správném poměru sacharidů, bílkovin a tuků v každém jídle. Energetická hodnota stravy je až druhořadá. Každé jídlo zónové diety má být nízkotučné, s vysokým obsahem bílkovin a nízkoglykemizujících sacharidů. Doporučuje se jíst často, menší porce, a klidně i těsně před spaním. Jídelníček je plný ovoce a zeleniny a není v něm nic zbytečně navíc.

Vstoupit do zóny znamená v každém jídle dodržet správný poměr sacharidů, bílkovin a tuků 4:3:3. Přesným vyvážením každého pokrmu si tělo dokáže udržet vyrovnanou hladinu krevního cukru a inzulínu, lépe pouští tuky a rychleji spaluje kalorie. Dochází k optimálnímu úbytku necelý jeden kilogram za týden.

V zónové praxi se často uplatňuje princip tzv. třetiny. Talíř se rozdělí na tři části, na dvě z nich patří zelenina či luštěnina jako zdroj sacharidů s nízkým glykemickým indexem, na poslední třetinu pak přijdou bílkoviny. Správná porce bílkovin by se měla vejít na dlaň a být stejně tak silná.

Není pravda, že zónová dieta zakazuje sacharidové potraviny jako je chléb, brambory či těstoviny, ale protože jde často o vyskokoglykemizující složky, upředsnostňuje jiné zdroje sacharidů, luštěniny, zeleniny (květák, brokolice), celozrnné výrobky a divokou. Bílkoviny se konzumují ve formě nízkotučných tvarohů, sýrů, ryb, drůbeže, vaječných bílků, tofu a omezeně i červeného masa. Nelze zapomínat na správné tuky jako je olivový či řepkový olej.

Konzumují se tři relativně větší jídla za den a 2-3 menší svačinky, pauza mezi jídly je 3-4 hodiny, snídá se brzy, nejlépe ihned po probuzení a poslední jídlo lze sníst těsně před spaním a v každém jídle se snažíme držet zónu stejným procentem sacharidů, bílkovin a tuků 40:30:30. Tuků může být klidně i méně, ale poměr bílkovin a sacharidů se nikdy nesmí měnit. V praxi to oproti klasické stravě znamená až dvojnásobně navýšit bílkoviny a úměrně s tím snížit sacharidy. Zónová dieta ale není nízkosacharidová, spíše jde o dietu vysokobílkovinnou.

Dodržovat tuto dietu v Čechách může být obtížné, protože dostupné bílkoviny jsou a až na pár výjimek doprovázeny vysokým podílem tuku. Rovněž neustálé propočítávání poměrů makroživin může dělat problémy a člověk tak bývá odkázán na fádní jídelní rozpisy, protože jen těžko vytváří jídla dle vlastní chuti.

Při dlouhodobějším dodržování způsobuje zónová dieta řadu metabolických a fyziologických změn, pozoruje se kupř. snížená potřeba spánku a vyšší pracovní nasazení. Přechod na normální klasickou dietu má probíhat pozvolně a uvážlivě, při rychlé změně a konzumaci vysokosacharidových jídel bez doprovodné bílkovinné složky je pozorován silný euforizující efekt podobný opiátovému opojení.