- Schrotova dieta -

Schrotova dieta je kuriózní historickou praxí, která byla velmi oblíbena v období první republiky, především v lázních v Dolní Lípové. Je založena na principu minimálního energetického příjmu a maximálního výdeje, který je velmi rafinovaně skrytý za společenskou zábavou a proto velmi motivující.

Dieta spočívala v pravidelném střídání "suchého dne", kdy byla celý den na jídelním lístku pouze suchá žemlová veka, "malého mokrého dne", kdy na jídelníčku byla třetina litru červeného vína a "velkého mokrého dne" s jedním litrem vína na den. Hlavní podmínkou, aby návštěvník lázní získal svůj denní příjem, byla nutnost vydrápat se na některý z okolních vrchů. K tomu se přidávaly různé společenské hry, tanec a zvýšená sexuální aktivita.

Efekt redukce hmotnosti při pobytu v Dolní Lípové byl tedy velice dobrý, ale nikdy ne trvalý a především zdraví ohrožující. U pravidelných návštěvníků se časem zjistili vážné zdravotní poruchy (kupř. cirhóza jater) a narůstající obezita.

Pan Schrot totiž nebyl žádný lékař ani zdravotník, ale obyčejný vynalézavý sedlák, který se díky svému nápadu stal spokojeným boháčem.

Tvorba webových stránek zdarma Webnode