- Rýžová dieta -

Jde o typického představitele diety, ve které se díky opakování stejného pokrmu dosahuje stravovací nudy a následné snížení potravy, což je hlavním důvodem redukce hmotnosti. Dieta se obyčejně předepisuje na jeden měsíc a je víceméně vyloučeno ji držet delší dobu právě díky silné stereotypní zátěži.

Pro dietu je doporučována hnědá rýže, tzn. Natural, která ve vnější pletivové vrstvě obsahuje vysoké množství vlákniny. Ta je při redukčních dietách velmi důležitou složkou potravy. Otruby rovněž obsahují bílkoviny, vitamíny (B1) a minerály (Ca, Fe), které normální bílá rýže mletím a broušením ztrácí. Vhodná je i rýže označovaná jako "paraboiled", u níž se pomocí páry při vyšším tlaku vtlačí cenné mikronutrienty dovnitř a vydrží i vysoké teploty.

Rýže se připravuje s malým množstvím tuku a měla by být vždy čerstvá. Může se smíchat se zeleninou, masem či ovocem, případně polít vývarem. Dieta je obecně velmi chudá na kvalitní bílkoviny a hlavním důvodem hubnutí je snížení energetického příjmu a (při použití rýže Natural) zvýšení příjmu vlákniny.