- Manažerská dieta -
Pojem "manažerská dieta" je pojem pracovní, žádná speciální dieta manažerů neexistuje. Protože ale víme, že výživa může významně ovlivnit duševní a pracovní činnost, zařazujeme tuto dietu pro potřeby příslušné sorty lidí.
Manažerská dieta představuje nutričně vyváženou pestrou stravu s přiměřeným energetickým příjmem, vysokou bilogickou hodnotou a dostatečným množstvím ochraných faktorů. Jejím cílem je maximální omezení rizikových složek výživy a vhodné nastavení celého sravovacího a pitného režimu.
Při duševní námaze nejsou energetické nároky organismu příliš vysoké, požadavky odpovídají doporučením pro lehkou práci při sedavém zaměstnání a lehkém kondičním cvičení, které by mělo manažerský způsob života doplňovat.
Velmi významným výživovým faktorem pro manažery jsou bílkoviny. Prokázalo se, že dusíkaté mediátory (bílkoviny jsou jediným zdrojem dusíku v potravě) jsou základním předpokladem pro dobrou paměť. Správná bílkovinná výživa je tedy nutná pro duševní činnost a je nutnou podmínkou pro možné zkrácení odpočinku manažerských pracovníků. Naopak bílkovinná podvýživa vede ke zpomalení psychického a mentálního vývoje. Kvalita podaných bílkovin má rovněž vliv na proces učení a chápání. Při pokusech se studenty se jako nejvhodnější jevila bílkovina vaječná. Maso je sice plnohodnotný zdroj kvalitních bílkovin, ale jeho konzumace není před učením či přednáškou nejvhodnější, protože snižuje reaktivitu, jasnost a bystrost mysli. Naopak bílkoviny rostlinného původu jako tofu, tempeh, seitan či lušěniny jsou ideální lehká a výživná strava před důležitým jednáním.
Neméně potřebnou složkou výživy duševně pracujících jsou sacharidy, které představují zdroj energie pro mozkovou činnost. Nedostatečný příjem vede ke snížení hladiny krevního cukru, snížení duševní výkonnosti a špatné funkci jater.
Důležitý je i přísun potřebných vitamínů a minerálů. Popsány jsou poruchy osobnosti a snížení duševního a pracovního výkonu při nedostatečném přísunu B1, při jeho suplementaci se naopak prokazuje zlepšení chápání nových jevů a zlepšení paměti, B2 oddaluje nástup únavy, B3 usnadňuje informační přenos, B6 zlepšuje pozornost a zrychluje reakce, B12 udržuje bystrost smyslů. Vitamín C má zásadní úlohu v adaptační reakci na stres, podobně i vitamín E. Duševní činnost ovlivňuje i iontová nerovnováha sodíku a draslíku. Obyčejně míváme nedbytek sodíku, který nejen že zvyšuje krevní tlak, ale působí i hyperdráždivě na nervy. Důležitým prvkem pro zklidnění rozjisřených nervů je horčík, který je v Čechách celoplošně nedostatkový. Pro mozkovou činnost, pamět a koncentraci má význam také lecitin a nenasycené mastné kyseliny z rybího tuku.
Zásadní nutností manažerských pracovníků je pravidelný přijem poravy s optimálním rozložením v průběhu pracovního dne a dosatek pitného režimu. Právě tato podmínka bývá v praxi částo podceňována, a je skrytým důsledkem nadváhy, únavy či jiných chronických komplikací.