- Dělená strava -
Existuje od počátku 20. století a jejím zakladatelem je lékař William Hay, který věřil, že příčinou velkého množství nemocí a obezity je vysoká konzumace rafinovaných sacharidů a masa, která ústí ve špatné zažívání a zácpu. Dr. Hay tvrdil, že bílkoviny a sacharidy se nemají vyskytovat v potravě pohromadě, protože vyžadují odlišné trávicí procesy.
Potraviny jsou rozděleny do jednotlivých skupin podle jejich zpracování lidským organismem a nesmí se kombinovat. Nesmí se konzumovat společně bílkoviny a sacharidy. Tuky jsou považovány za látku neutrální a mohou se kombinovat s oběma skupinami.
K určitému jídlu by se měla konzumovat jen jedna sacharidová nebo bílkovinná potravina. K snídani kupř. pouze chléb, k obědu pouze brambory, k večeři pouze maso apod. Dieta má mnoho různých variant, modifikací a obměn.
Zajištění čisté sacharidové nebo bílkovinné stravy je ale velký problém, protože skutečnost je taková, že až na několik výjimek neexistují potraviny, které by byly jen bílkovinné nebo jen sacharidové. Zastánci této diety si patrně neuvědomují, že v rostlinné stravě, kterou vydávají za sacharidovou jsou obsaženy i bílkoviny a naopak v bílkovinných potravinách jsou obsaženy i sacharidy.
Úspěch této diety jako redukčního režimu spočívá pak především v omezení denního kalorického příjmu, protože při konzumování jednoho druhu potravin sní člověk méně než při jejich vzájemné kombinaci. Samotná porce brambor nebo samotná porce masa nechutná tak dobře jako porce brambor s masem dohromady. Navíc tento dietní režim člověku neustále připomíná, že jeho cílem je zhubnout a proto podvědomě nabádá ke střídmosti.
Pozitivem této diety je doporučování vysoké konzumace ovoce a zeleniny, zejména v syrové podobě a s návrhem konzumovat větší počet menších jídel během dne. Na druhou stranu je třeba říci, že některá doporučení dělené stravy jsou zcela nelogická a jdou mimo rámec vědeckých poznatků. Jednou ze základních chyb je konstatování, že je úplně jedno kolik dní v týdnu jíme bílkovinná jídla a kolik dní jíme jídla sacharidová. Potřebné energetické bilance jednotlivých živin je totiž třeba dosáhnout v průběhu týdne, což tímto přístupem není zaručeno. Stejně tak libovolná konzumace tuku je zdraví i redukci váhy na škodu. Nevhodná skladba tak může způsobit značné poruchy trávicího traktu, podobně jako názor, že je možné jíst zcela nepravidelně a přesto hubnout.
Ačkoliv je otázka výživy velmi složitá a ani odborníci často nemají na tutéž věc stejný názor, zavržení smíšené tráveniny jako nevhodné pro zažívací soustavu člověka je neopodstatněné. Současná lékařská věda neuznává názor, že náš organismus neumí trávit bílkoviny a sacharidy zároveň.