- Bramborová dieta -
Je typickým představitelem tzv. fádní diety, kdy se každodenním opakováním stejného jídla dosahuje stereotypu vedoucím k nechuti a neochotě se víc najíst. Monotónní jídla obecně vedou k pomalé konzumaci a psychologického dojmu dřívějšího nasycení a tedy snížení energetického příjmu. Je dokázáno, že nimravé děti jsou vždy hubenější než děti, které s jídlem problém nemají. Podobného efektu se dosahuje při fádních dietách.
Brambory jsou sice zdrojem kvalitních bílkovin a obsahují značné množství vitamínu skupiny B a vitamínu K. Ve srovnání s ostatní kořenovou zeleninou se vyznačuje relativně nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem vody, stále však pro redukční program obsahují značné množství škrobu, navíc s vysokým glykemickým indexem.
Brambory je možno upravit na mnoho způsobů a obyčejně se kombinují se zeleninovými saláty bez tuků. Jsou bohaté na minerální láky (K, Mg, Mn, Fe, Ca) a jejich působení v organismu je zásadotvorné a působí tak jako protiváha k masu, rybám, vejcím a obilovinám.
Potrava je rozdělena do pěti přibližně stejných porcí, což zamezuje pocitům hladu a pomáhá být celý den dostatečně fit. Celkový energetický příjem je maximálně 5000 kJ denně, což je hlavní důvod redukce váhy. Brambory bohužel poměrně značně zvedají hladinu cukru v krvi a po jejich konzumaci se dostavuje brzy hlad. Nevhodná je tato dieta pro lidi trpící hyperglykémií.
Dieta učí pravidelnosti a systému v jídle, což omezuje vznik metabolické úspornosti, ale je neuspořádaná a chybí ji bílkovinná složka. Nejčastěji se užívá po dobu jednoho týdne především na pročištění. Dlouhodobější užívání vede ke zpomalování bazálního metabolismu, čímž se ztěžuje budoucí redkuce váhy. Existují knižní rozpisy na tři i více týdnů, zde ale fádnost a stravovací nuda zvítězí nad vším ostatním a je hlavní příčinou selhání, což je v konečném důsledku jedině dobře.