- Atkinsova dieta -
Atkinsova dieta je typickým představitelem nevyvážené diety, která jde zcela proti zásadám racionální stravy i zdravého rozumu. Její přísné dodržování spolehlivě zničí zdraví každému člověku.
Povoluje konzumaci tuků v jakémkoliv množství. K snídani doporučuje vejce se slaninou, k obědu smažené vepřové řízky a tučné maso, ryby nebo mléčné výrobky a k večeři totéž. Přesto tímto režimem lze ubývat na váze. Pod jednou podmínkou. Nesmí se sníst (téměř) žádné sacharidy, tedy žadné přílohy; žádný chléb, žádné pečivo, těstoviny, rýži ani brambory. Povolené množství je maximálně 50 gramů denně a v prvních dnech jen polovina, přečemž tělo potřebuje pro aktuální děje v organismu minimálně dvojnásobek tohoto množství. Omezen je rovněž přísun zeleniny a ovoce, které může obsahovat značné množství cukrů (jednoduchých sacharidů).
Základní myšlenka a princip fungování atkinsonovy diety je následující. Organismus potřebuje pravidelný přísun energie (kalorií), kterou získáváme z potravy. Nejdůležitějším zdrojem energie v potravě jsou sacharidy. Část přijaté energie slouží k zajištění základních životních funkcí (dýchání, tlukot srdce, iontové pumpy apod.), část slouží pro činnost svalů (běžný pohyb, sport) a zbytek se uloží do tukových zásob. Pakliže vynecháme hlavní energetický zdroj stravy, sacharidy, organismus nebude mít z čeho energii brát a začne ji čerpat z tukové tkáně, která bude mizet. Ano bude, ale..
Ve skutečnosti se věci mají trochu jinak. Pakliže tělo získává potravou minimum sacharidů, začne nejprve využívat svůj zásobní sacharidový zdroj, známý pod pojmem glykogen (živočišný škrob), který je uložen v játrech. Na ten je navázána ve značném množství voda (1 gram glykogenu váže cca 3 gramy vody). Při jeho odbourání se tak ztratí právě i navázaná voda, přičemž celkový úbytek na váze může činit až několik kilogramů za den. Z toho ale není ani gram tuku.
Po vyčerpání glykogenových zásob tělo začne skutečně získávat energii z tukové tkáně a svaloviny. Pakliže je tuk využíván za nepřítomnosti sacharidů, vznikají látky zvané ketony. Ty se obvykle vylučují močí. Jestliže ale jejich hladina překročí určitou mez, dostávají se do krve a lze je pak cítit v dechu jako nepříjemný acetonový zápach připomínající alkoholové opojení. To je první varovný signál, že se organismus překyseluje a dochází ke ketoacidóze. Tento stav se mimo jiné projevuje nevolností a zvýšenou únavou a potlačuje přirozenou chuť k jídlu. Ta je umocněna i nedostatečným výběrem a chutností použitelných potravin. Lidé držící atkinsovu dietu tak dodají organismu méně energie mimo jiné proto, že nemají hlad a jedí méně.
Atkinsova dieta nejen že je nechutná, ale je i extrémně nezdravá a to z mnoha důvodů. Vysoký podíl nasyceného tuku nepříznivě ovlivňuje srdce a zatěžuje krevní oběh. Vysoký obsah bílkovin je náročný pro ledviny a negativně ovlivňuje střevní mikroflóru. Omezení rostlinných produktů, ovoce a zeleniny, má za následek snížený přísun vlákniny, horší průchod tráveniny, střevní potíže a zvýšené riziko rakovinového bujení. Nedostatek vitamínů a jiných mikronutrientů a důležitých složek je příčinou selhání mnoha biochemických procesů. Překyselování organismu likviduje enzymatické systémy. Minimum sacharidů způsobuje unavitelnost a celkovou sešlost organismu. Celkově odporný jídelníček způsobuje psychické trápení.