- Celiakie -

Celiakie je chronické onemocnění vyvolané nesnášenlivostí lepku. V současné době není vyléčitelné a proto jediným řešením je celoživotní vyloučení lepku s potravy. Lepek (neboli gluten) je označení pro směs bílkovin, která dráždí sliznici tenkého střeva. Bohužel je obsažen ve velkém množství běžně konzumovaných jídel, protože je přirozenou součástí řady běžných obilovin, které tvoří základ lidské stravy. Lepek je mimo jiné tím faktorem, který při pečení zajišťuje jemnost a nadýchanost těsta a proto jeho vysoký obsah v mouce byl u hospodyňkami vždy vyhledávaným.

Při celiakii dochází k zánětu sliznice tenkého střeva a k rozsáhlé zkáze jeho povrchu, mizí zde mikroklky a klky a v důsledku toho se povrch tenkého střeva zmenšuje. Tím se zmenšuje celková schopnost trávení a vstřebávání živin a dochází ke zdravotním potížím různého druhu. Především se jedná o trávicí obtíže, průjem, plynatost, křeče, úbytek hmotnosti, poruchy růstu a zvýšenou únavu. Neléčená celiakie zvyšuje nebezpečí agresivní rakoviny lymfatických žláz, pravděpodobně i rakoviny střeva.

Lepek je obsažen v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu a všech výrobcích z těchto obilovin jako jsou vločky, kroupy, krupky, lámanka, krupice apod. Druhem pšenice je i špalda a proto je pro bezlepkovou dietu nevhodná. Vysoké množství lepku obsahuje i rostlinné maso seitan, prodávané v zdravých výživách. Mimo to je třeba se vyhýbat i potravinám, které obsahují lepek skrytý, v nichž byla mouka užita jako přídavek. Jsou jím různé druhy omáček, polévky, kečupy, majonézy, dresinky a dochucovadla, pudinky, cukrovinky a kypřící prášky. Sporné mohou být ingredience, které jsou na obalech uvedeny pod označením E nebo méně známé potraviny. O řadě potravin nebo jejich složkách se šíří rozporuplné názory o vhodnosti při dietě.

Některé prameny uvádějí, že jsou všechna éčka bezlepková, jiné prameny uvádějí zvýšeny obsah gliadinu (jedna součást lepku). Zde je nutno připomenou, že existují různé směrnice pro různé státy a proto to, co je kupř. v Austrálii označeno jako nevhodné je u nás přijato jako neškodné. Podle vyjádření mnoha odborníků nemá valný smysl zabývat se přídatnými látkami s označením E a zkoumat zda obsahují stopy lepku či nikoliv, je třeba si být ale vědom toho, že lepek se do potraviny může dostat ještě jinou cestou a nemusí být označen na jejím obalu. Pakliže je kupř. na obalu sousloví "rostlinná bílkovina" není zcela jasné, zda lepek obsahuje či nikoliv. Pšeničný lepek se do potravin přidává i z  technologických důvodů (např. jako zahušťovadlo u výrobků se sníženým obsahem tuků) a protože legislativně nejde o přídatnou látku, nemusí být na obalu prozatím uvedena. Rovněž skutečnost, že pakliže obsahuje výrobek méně než 25% určité složené ingredience, nemusí být její jednotlivé složky na obalu vyjmenovány. Obsah lepku v takových potravinách je ale obecně dost malý a pravidelné testy by měly ukázat, zda je dieta dodržována správně či nikoliv.  

Obsahem lepku potravinách se zabývá česká legislativa a dodržování předpisů kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Jejich znalost je důležitá při nákupu zboží. Všechny bezlepkové potraviny musí mít na obale  nápis "bezlepkové", či "bez lepku" nebo "přirozeně bezlepková potravina". Některé z nich jsou pro snadnější orientaci označeny přeškrtnutým klasem.

Někdy se může zdát, jakoby lidé trpící celiakií mohli velmi těžko přežít, protože výčet zakázaných potravin je opravdu široký. Díkybohu existuje stále poměrně dost surovin, které jsou přirozeně bezlepkové. Jsou jimi brambory, rýže, kukuřice, pohanka, sója, luštěniny, amaranth, proso (jáhly) a výrobky z nich. Nabídka bezlepkových výrobků se každým dnem rozšiřuje, bohužel jsou však zatím stále poměrně dost drahé.

Tvorba www stránek zdarma Webnode