- Bodová dieta -

Bodová dieta je založena na jednoduchém principu obodování určitých druhů potravin a kdokoliv chce zhubnout nesmí překročit daný počet trestných bodů. Pro udržení hmotnosti je to bodů 60, při odtučňovací kůře ne víc než 40. Potraviny jsou obodované v knize "Hurá – bodová dieta" od E. Carisové. Zajímavé je, že některé běžné potraviny mají 0 bodů (kupř. kuřecí maso, tuňák v oleji) a jejich konzumaci tedy údajně není nutné omezovat, přestože mají reálnou kalorickou hodnotu vyšší než potraviny jiné (kupř. jogurt), který má bodů dokonce 13 a je tedy pro redukci podle bodové diety zcela nevhodný.

Dieta vychází z předpokladu, že se tloustne téměř výhradně po sacharidech a tuky hrají roli zanedbatelnou. Všechny potraviny, které obsahují cukr či škrob, včetně ovoce a zeleniny, jsou ohodnoceny vysokým bodovým skóre, bez ohledu na jejich skutečnou energetickou hodnotu. Tolerována je libovolná konzumace masa a jiných druhů tučných potravin.

Dieta je nevyvážená a nefyziologická. Neomezená spotřeba bílkovin a tuků (včetně nasycených) je pro organismus nezdravá. Chybí dostatečné množství ochranných látek, mikronutrientů i vlákniny.

Jejím kladem může být jednoduchost při sestavování jídelníčků, které jsou ale nutričně špatně složené. Při dlouhodobějším dodržování dieta sice vede k redukci hmotnosti, ale při následném přechodu na obyčejnou stravu se dostavuje jojo efekt. 

Vytvořte si web zdarma! Webnode