K (fillochinon)

Vitamín K je souhrnné označení pro několik sloučenin s podobným účinkem. Vitamín K1 (filochinon) je přírodní forma vitamínu, která se vyskytuje hlavně v zelené zelenině, vitamín K2 (menachinon) je produkován střevní mikroflórou a při špatné bakteriálním osídlení tlustého střeva jeho produkce upadá. Vitamín K3 (menadion) je synteticky připravená forma vitamínu užívaná k léčení krevních potíží.

Vitamín K je nutný pro normální krevní srážlivost, protože se podílí na tvorbě koagulačních (co o je?) faktorů v játrech. Krom toho podporuje tvorbu proteinů, které pak dále působí v kostní tkáni, ledvinách a mozku.

Doporučená dávka

Denní doporučená dávka pro dospělé byla stanovena na 60 – 80 mikrogramů. Není známo, že by sportovci potřebovali zvýšený  příjem vitamínu K. Po operacích tlustého střeva a při léčbě chemoterapeutiky je třeba zvýšit příjem vitamínu K ze stravy

Zdroje

Hlavním potravinovým zdrojem vitamínu K je listová zelenina (kapusta, brokolice, špenát), luštěniny, brambory a rajčata. Z živočišných tkání jsou na vitamín K nejbohatší játra.

Nedostatek

Nedostatek vitamínu K se projevuje sníženou srážlivostí krve a zvýšenou krvácivostí. Typickým průvodním jevem jsou modré modřiny a podlitiny pod kůží. 

Nadbytek

Vitamín K je jediný vitamín rozpustný v tucích, který se neukládá v organismu do zásoby, jeho nadbytek je rychle vylučován. Přirozeně se vyskytující formy nevykazují toxicitu ani ve vysokých dávkách. Ani dávka 500 x vyšší než je doporučená nevykazuje známky otravy.

Syntetický vitamín K (menadion) však může v některých případech působit toxicky.

Tip

Pijte zakysané mléčné produkty a jogurty s bakteriemi mléčného kvašení.

Věděli jste?

K nedostatku vitamínu K může dojít při užívání antibiotických preparátů, které likvidují žádoucí bakteriální mikroflóru.