Vitamín A (retinol)

Tento vitamín se vyskytuje pouze v živočišných potravinách. V rostlinách je přítomen jako prekuzor ve formě provitamínů, z nichž nejznámější a nejhojněji zastoupený je beta-karoten. Vitamín A má v organismu mnoho důležitých funkcí. Je nutný pro správnou funkci zraku, ovlivňuje imunitní systém, růst a vývoj kostí a tvorbu spermií. Jeho deriváty se používají k léčení kožních problémů.

Doporučená dávka

Od roku 2001 se doporučený příjem udává v přepočtu na ekvivalent retinolové aktivity (RAE), přičemž platí, že 1 mikrogram retinolu odpovídá 12 mikrogramům beta-karotenu a 24 mikrogramům ostatních provitamínů A. To znamená, že vitamín A jako takový je dvanáctkrát silnější než jeho provitamín beta-karoten a čtyřiadvacetkrát silnější než provitamíny jiné (alfa-karoten, delta-karoten apod.).

Denní doporučená dávka se pohybuje od 700 do 900 mikrogramů retinolové aktivity na den. Spodní hranice platí pro ženy a horní je určena mužům. Protože retinol je toxický je třeba v dávkování zvýšené opatrnosti. Nejvyšší denní tolerovaná hranice příjmu činí 3000 mikrogramů RAE.

Denní potřeba beta-karotenu je odhadována na 2 – 6 miligramů, při sportu a jako prevence rakoviny se dávkování navyšuje. Beta-karoten by měl být vždy přijímán v přirozené formě. Podávání umělých preparátů je zdravotně nevýhodné, protože narušují přirozenou rovnováhu mnoha různých karotenů v organismu.

Zdroje

Hlavním zdrojem retinolu je tuk mořských ryb, maso a vnitřnosti, mléčné výrobky a vejce. Beta-karoten se vyskytuje především v mrkvi, rajčatech a paprikách. Každá barevná zelenina či ovoce je zdrojem určitého množství karotenoidů, z nichž některé jsou provitamíny A. V zelenině zelené je barva karotenu překryta cholorofylem.

Nedostatek

Vitamín A je v potravinách široce zastoupen a jeho nedostatek je poměrně vzácný. Projevuje se změnami na kůži, sliznicích a špatným viděním (šeroslepostí). Těžší deficit vede k poruchám krvetvorby, poruchám nervového systému a k neplodnosti.

Nadbytek

Retinolem se lze předávkovat, karotenoidy nikoliv. Akutní intoxikace je vzácná a byla pozorována jen u polárních badatelů po konzumaci jater z ledního medvěda, které obsahují 6000 mikrogramů retinolu v 1 gramu tkáně. Chronická intoxikace je o mnoho častější a dochází k ní po dlouhodobější konzumaci vyšších dávek retinolu, který se v organismu ukládá.

Projevuje se poruchou epitelizace kůže, svěděním, nechutenstvím a trávicími obtížemi. Patrná je celková slabost, bolesti kloubů, hlavy a zvětšení jater. Vitamín A jeho deriváty mají teratogenní (plod poškozující) účinky a vysoké dávky jsou nevhodná pro těhotné ženy. Za rizikové se považuje dávkování 10.000 mikrogramů denně.

Vysoký příjem beta-karotenu nezpůsobuje hypervitaminózu. Při zvýšeném příjmu dochází k útlumu jeho přeměny na retinol, a proto se neprojevuje negativně jako nadbytek samotného vitamínu A. Naopak se podle dosavadních studií ukazuje, že zvýšený příjem může mít preventivní účinky na vznik rakovinového bujení. Důvodem je pravděpodobně jejich silná antioxidativní kapacita.

Tip

Poduste karotku s trochou tuku nebo do salátu či šťávy kápněte trošku oleje. Zlepšíte tak přísun beta-karotenu z potravy.

Věděli jste?

Vysoký příjem beta-karotenu se ukládá do tukové tkáně a způsobuje jemně žluté zbarvení kůže patrné především v okrajových částech těla (chodidla, dlaně, uši apod.).

Vytvořte si webové stránky zdarma! Webnode