Zpomalený metabolismus – jak ho zrychlit?

05.12.2009 15:51

Metabolismus je alfou a omegou všech dietních plánů a programů. Funguje-li špatně, všechno jde špatně. Můžeme si ho představit jako takový oheň v krbu. Když pěkně hoří, dříví tiše praská a pěkně se spaluje, nám je krásně teplo a můžeme klidně přiložit. Když nehoří, ale čoudí a chová se všelijak podivně, je potřeba profouknout komín nebo začít topit něčím jiným a rozhodně nepřidávat nic, nebo ho úplně udusíme.

Častým problémem mnoha dnešních lidí je lenivý metabolismus, který špatně spaluje. Dá se předpokládat, že velká většina obézních má tento problém. Zpomalený metabolismus je hlavní příčinou nadváhy, podobně jako oheň, který nehoří je hlavní příčinou toho, že se nespaluje dřevo.

Základní energetická spotřeba bazálního metabolismu

Mluvíme-li o tzv. bazálním metabolismu, máme na mysli číslo, které udává kolik energie naše tělo spotřebuje na udržovací děje, aby přežilo a nezemřelo. Představme si, že nebudeme celý den nic dělat, pouze ležet v posteli a nebudeme ani nic jíst. Přestože nic neděláme, fyzicky ani mentálně, naše tělo nějakou energii spotřebovává na dýchání, na tlukot srdce, na udržení homeostázy v mezibuněčném prostoru apod. Množství této energie je bazální metabolismus. Tato hodnota se dá určitými technikami změřit a považuje se za výchozí bod, od něhož se upravuje dietní program. Průměrná hodnota bývá cca 7.300 kJ denně, přičemž ta se mění s věkem, pohlavím, sportovní kondicí, množstvím svalů, rasovým původem apod.

Pakliže má člověk bazální metabolismu silně pod touto hodnotou, jedná se o chorobný stav, který ústí v různé metabolické poruchy, z nichž nejčastější je nadváha. Příliš rychlý bazální metabolismus naopak vede k přílišné ztrátě na váze. Je tedy evidentní, že bazální metabolismus je třeba držet v přijatelných mezích.

Příčiny zpomaleného metabolismu

Příčiny pomalého metabolismu jsou dány buď hormonální nerovnováhou, špatně nastaveným dietním režimem, nebo genetickými faktory. Hormon štítné žlázy má zásadní vliv na rychlost metabolismu a proto při obezitě by mělo být její vyšetření zcela automatické. Genetické faktory v tuhle chvíli necháme stranou a podíváme se na dietetické chyby, které metabolismus narušují.

V první řadě je to nepravidelná strava. Podobně jako když chcete udržet oheň v kamnech, musíte pravidelně přikládat, chcete-li mít metabolismus v pořádku, musíte pravidelně jíst. Pravidelně znamená minimálně pětkrát denně, s přestávkou mezi jídly cca 3 hodiny. Jezte přiměřené množství potravy s adekvátním poměrem makroživin. Půl kila zeleninového salátu k svačině či večeři nemá  adekvátní poměr makrožin a není (!) počítáno jako plnohodnotné jídlo, metabolicky se neprojeví. Je to asi stejné jako kdybyste chtěli topit papírem místo uhlí.

Jak zpomalený metabolismus opět narovnat?

To by částečně mělo být jasné už výše napsaného, základem je pravidelnost a nutriční hodnotnost přijaté stravy. Strava bohatá na bílkoviny zvyšuje spalné teplo a tedy i metabolismus. Další doporučení se týká pohybu. Sportujte. Fyzická aktivita prokazatelně zvyšuje metabolický obrat. Shodíte li byť jen minimální množství tuku, metabolismus se zvýší, protože tělo si všímá poměru mezi tukovou a svalovou hmotou. Čím více svalů k poměru k tuku máte, tím rychlejší máte metabolismus.

Určité druhy koření (zázvor, pepř, fenykl) pomáhají lepšímu trávení a nastartovávají metabolismus k trávení potravy. To ale neznamená, že budete u televize kousat kuličky pepře, jde jen o malý dodatek na konec.

Podobně některé potravinové doplňky mohou pomoci zvýšit metabolismus, ale zde se raději poraďte s odborníkem a nekupte něco jenom pro to, že Vám zástupce firmy doplněk vychválí a doporučí. Pochopitelně, že ten jeho bude ten nejlepší. Nezapomeňte ale, že doplněk, je vždy jen doplněk. To znamená, že pomáhá tam, kde na to už sami nestačíte, ale žádnou práci za Vás neudělá. A i když Vám to zástupce firmy tvrdí, nemá pravdu.

Zpět
Vytvořte si www stránky zdarma! Webnode