Zdravé a dietní mlsání, aneb co můžu při redukční dietě
01.01.2009 14:00Je pochopitelné, že při snaze zhubnout se určité potraviny vyřazují, nebo alespoň ve větší míře omezují. A je stejně tak pochopitelné, že na zakázané potraviny má člověk při dietě největší chuť. Nyní se dozvíte, jakým způsobem si můžete jídelníček dietně zpestřit, aniž byste z toho měli těžkou hlavu.
Jak vybírat potraviny?
V první řadě však odpověď na položenou otázku. Podle čeho vlastně poznám zda potravinu při hubnutí smím nebo nesmím? Prvním a nejpopulárnějším kritériem jsou kalorie. Čím je potravina kaloričtější, tím je pro hubnoucí méně vhodná. A jak poznat, zda je potravina příliš kalorická nebo není? Na každé zabalené potravině je štítek s její nutriční hodnotou. Čím nižší nutriční hodnota, tím lépe, rozhodně by ale neměla přesáhnout 100 kcal na 100. Jen tak mimochodem, vážíte-li kolem 70 kg, 100 kcal spálíte asi za dvacet minut lehké chůze.
Co když ale potravina etikety nemá, taková domácí pečená bábovka žádná označení pochopitelně nemívá. Obecně platí, čím víc tuku, tím kaloričtější a čím víc cukru, tím více bychom se jí měli vyhnout. Proč? Protože existuje něco, čemu se říká glykemický index potravin. Ten říká, o kolik se zvedne hladina cukru v krvi, když potravinu sníte. Čím více se zvedne, tím je pro Vás méně vhodná, takže čím vyšší glykemický index potravina má, tím je "horší" a pro mlsání se nehodí. Nejvyšší glykemický index má samotný cukr.
Ukažme si to na příkladu.
Nejhorší způsob: Taková domácí bábovka posypaná cukrem bude mít glykemický index velmi vysoký. Dáte-li si ji k oslazené kávě, je to skutečně šlápota vedle a rozhodně si neprospějete. Kofein podporuje metabolismus a ještě zrychlí přechod cukru do krve, ten rychle stoupne, ale protože slinivka břišní vyplatí velké množství inzulínu, rychle i klesne a Vy dostanete po půlhodině velký hlad. Znovu se najíte a všechny nevyužité kalorie se Vám uloží do tuku.
Lepší způsob: Dáte-li si ale bábovku s mlékem, je to lepší způsob jak si zamlsat, protože mléko obsahuje bílkoviny a tuk, které glykemický index snižují.
Nejlepší způsob: Vyberete-li si místo sladké bábovky něco méně nápadného, kupř. neslazené musli, je to ideální. Když si je zalijete mlékem a přidáte kus syrového ovoce, máte krásnou zdravou svačinku, která uspokojí Vaše chutě. Potřebujete-li tam více sladké, můžete hoďe si přihodi pár rozinek nebo sušených meruněk. Máte-li kupř. rádi sladké tvarohové dezerty, jednoduše si do nich přisypte 1-2 lžičky pšeničných otrub a vypijte sklenici vody. Tím rovněž efektivně snížíte glykemický index a pocit sytosti Vám vydrží o dost déle.
Jak zahnat chuť na sladké?
Máte-li chutě na sladké, sáhněte pro přirozeném zdroji sladké chuti, tedy po ovoci. Často hraje roli i lenost a pohodlnost a rozhodují úplné maličkosti. Při výběru pamlsků sáhneme vždy po tom, co je připraveno k okamžité komzumaci (brambůrky, oplatky) spíše než po ovoce, které musíme omýt nebo oloupat. Dobrá, takže až budete mít chvilku času, připravte si do zásoby stroužky mandarinek, pomeranče nebo nakrájejte jablka a kdykoliv Vás napadne něco si zobnout, sáhněte po nich. Můžete si je dát i na stůl před televizi, přisypte si hrst dýňových či slunečnicových semínek a uvidíte jak Vám po čase bude chutnat zdravé a dietní mslání.
———
Zpět