- Ovoce -

Co je ovoce

Ovoce jsou plody nebo plodenství víceletých rostlin, z nichž velkou část tvoří dřeviny. Zpravidla jsou sladké nebo sladko kyselé chuti, mají výrazné aroma a vysoký obsah vody. Vonné silice se využívají při vaření, pečení a při výrobě kosmetiky jako složka parfémů. Výrazné chuti se užívá mimo jiné k dochucení likérů a brandy.

Původ různých druhů

Pokusy o pěstování ovoce jsou staré přes 8.000 let. Existují pravěké doklady zkamenělých jablek, ostružin, malin i jahod. Ovoce peckové se začalo pěstovat v Číně, jeho obliba postupně přešla na Střední východ a odtud na západ, kde jej převzali Římané. Kavkazské sady meruněk jsou dodnes světově proslulé. Pomeranče a jiné citrusy pochází rovněž z Asie, do Evropy se dostaly přes Afriku a velkou oblibu získali u Italských zahradníků. Oblast bývalé Mezopotámie je domovem vinné révy, švestek, granátových jablek i méně známých druhů jako jsou kdoule a mišpule. Z amerického kontinentu přicházejí v 17. století do Evropy vyšlechtěné jahody a z karibských oblastí pak banány a ananasy. Jižní Amerika poskytla papáju, avokádo, mango a jiné exotické druhy. Spousta druhů ovoce je světové populaci neznáma. Není příliš pravděpodobné, že v Evropě narazíme na durián, karambolu, mangostanu nebo rambutan. Jedná se vesměs o místní plody buď karibské nebo malajské oblasti, které mimo svoji domovinu nejsou k dostání.

Snadná křižitelnost ovocných stromů byla inspirací pro mnoho zahradníků už ve starém Římě. Nejsnadněji se kříží citrusové plody a vznikají zcela nové plody (tangelo, ugli, citranž, klementínka apod.). Hybridní proměnlivost se objevuje i uvnitř jednoho druhu, kupř. jablek. Některé druhy ovoce jsou velmi atraktivní pro svou sezónnost a neobvyklé charakteristiky. Existují kupř. červené banány s růžovou dužinou, krvavě rudé pomeranče a další.

Nutriční a funkční složky ovoce

Ovoce je cenné pro vysoký obsah mikronutrientů, vitamínů a minerálů, enzymů, fytochemikálií a vlákniny. Ovocný cukr fruktóza je nejsladším sacharidem, díky němuž je konzumace ovoce skutečným požitkem. Sladké plody jsou výborným zdrojem sacharidů pro sportovce. Enzymy ananasu a papáji se využívají k nakládání masa, protože dokáží štěpit kolagenová vlákna a pomáhají rozkladu bílkovin. Vitamín C je nejhojněji zastoupen právě v ovoci a jeho podíl zde je značný. Díky němu mají některé vybrané plody silný antioxidační a léčivý účinek. Vitamínu C navíc pomáhá při vstřebávání železa, což je patrně nejčastější deficientní minerál v evropské výživě. Dalšími důležitými vitamíny jsou vitamíny skupiny B včetně kyseliny listové, která společně s B6 a B12  pomáhá metabolizovat homocystein a je prevencí vzniku anémie.

Konzumace rozmanitých druhů ovoce je základem vyvážené diety. Ovoce je zdrojem velkého množství zdraví prospěšných látek jako jsou flavonoidy, lignany, kumestany a jiné fytoesrogeny. Velmi nízký obsah tuku je prokázaným faktorem, který pomáhá udržovat zdraví kardiovaskulárního a trávicího systému. Ovoce je rověž přirozeným zdrojem antioxidantů (vitamíny C a E, karotenoidy) a chrání organismus zvládat útoky volných radikálů. Čerstvé je plné enzymů a je bohatým zdrojem draslíku (hlavně banány) s  nízkým obsahem sodíku, a proto jeho zvýšená konzumace je vhodnou prevencí a léčbou vysokého krevního tlaku.

Doporučené denní množství

Podle doporučení WHO by se mělo denně zkonzumovat alespoň 200 gramů syrového ovoce, což je zhruba jedno velké jablko. To představuje minimální množství, které je lépe navýšit alespoň na dvojnásobek s vyloučením jednostranných potravinových stereotypů. Čím více různých druhů ovoce denně sníte, tím uděláte lépe. Světová zdravotnická organizace mluví o tzv. "Five a day" programu (česky "pět P"), pět porcí ovoce a zeleniny denně, z nichž tři jsou zeleninové a dvě ovocné. 

Vhodnější je konzumovat ovoce v první části dne, protože obsahuje vyšší množství cukru, který dodává energii. Sportovcům je doporučeno konzumovat ovoce ve velkých dávkách několikrát za den s přednostním zastoupením silně sladkých plodů (hrozny, papája apod.).

Reference & další info

  1. Kolektiv autorů - Kuchařské suroviny a přísady, Dorling Kindersley, Slovart, Praha 2007
  2. https://www.fruitsandveggiesmatter.gov/
  3. https://www.mypyramid.gov/pyramid/fruits_why.html
  4. https://www.eatwell.gov.uk/healthydiet/nutritionessentials/fruitandveg/
  5. https://whqlibdoc.who.int/hq/2003/WHO_NMH_NPH_NNP_0308.pdf

Bookmark and Share

Vytvořte si webové stránky zdarma! Webnode