- Mák -

Mák setý pochází ze Středního východu, ale jeho nálezy v pravěkých sídlištích dokazují, že byl na území Evropy znám již v mladší době kamenné. Je oblíbený nejen pro svou chuť jako  vhodná přísada do buchet, ale i proto, že šťáva nezralých makovic je surovinou pro výrobu opia. Díky tomu se mák ze Středo-východu rozšířil do oblastí Číny a Indie.

Používá hlavně v indické, středo-východní a židovské kuchyni. V našich končinách se s oblibou sype na pečivo, protože se zjistilo, že má stomachické (žaludeční činnost podporující) vlastnosti a zlepšuje trávení i vstřebávání. Semena máku jsou velmi účinná pro zažívací poruchy nervového původu (hlavně u dětí), posilují klky a mají karminativní účinky, ulevují od plynů a podporují peristaltiku střev.

Při častém používání vyšších dávek mák otupuje mysl a zatěžuje vědomí, je narkotický s výrazným sedativním dosahem. Toho lze dočasně využít při zvýšené nervozitě, psychické nevyrovnanosti nebo při poruchách spánku.

Téměř polovinu hmotnosti máku tvoří olej, který je asi ze tří čtvrtin tvořen polynenasycenými mastnými kyselinami. Mák je velmi významným zdrojem železa, který v kombinaci s vitamínem C tvoří pro tělo velmi dobře využitelný komplex. Pro lidi s intolerancí mléka mák slouží jako alternativní zdroj vápníku.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Webnode