- Ořechy a semena -
Co jsou ořechy a semena
Ořechy bývají suché nepukavé plody s tvrdou skořápkou (lískové, vlašské) nebo semena s jedlým jádrem v křehkém obalu (arašídy, mandle). Podle archeologických dokumentů patřili mezi první pěstitele ořechů Římané, kteří je převzali z Blízkého východu. Z historického hlediska patří sběr a konzumace semen a ořechů k nejstaršímu potravnímu chování člověka.
Použití ořechů
Ořechy a semena jsou důležitým zdrojem olejů, minerálních látek a stopových prvků. Jsou významným prvkem orientální kuchyně, kde se užívají nejen jako doplněk či sladkost, ale jako vcelku běžná součást masových směsí a různých salátů. Staří Aztékové používali odpradávna semena z tykví a arašídy k zahuštění omáčky k drůbežímu masu a rybám. Mandle se s oblibou uplatňují ve Skandinávské kuchyni, v Indonésii a Africe, pekanové ořechy a kešu se přidávají do pokrmů v Číně a Indii. U nás zpravidla slouží jako drobná pochutina nebo surovina pro sladké pečivo.
Skladování
Poměrně dobře se skladují, pakliže je dodržena stabilní teplota a vlhkost. Skořápkové ořechy jsou dobře chráněny proti vnějším vlivů prostředí a vydrží tedy velmi dlouho. Ořechy vyloupané nejsou tak stabilní, protože uvnitř obsažené mastné kyseliny podléhají oxidaci a kazí je. Měli by se tedy uchovávat v dobře uzavřené nádobě na chladném tmavém místě nebo v mrazničce. Semínka je vhodné konzumovat celá a dobře rozžvýkat, aby se uvolnily esenciální oleje. Není příliš vhodné je mlít dopředu, protože na vzduchu rychle ztrácí své nutriční hodnoty.
Určité druhy ořechů (para nebo pekan) se lépe loupou, když se ponoří na čtvrt až půl hodiny do vařící vody nebo když se alespoň spaří. Vyloupané lískové ořechy je doporučeno krátce opražit na pánvi bez oleje a potom lehce promnout, abychom se zbavili tenké slupky. Některé národy ořechy praží a smaží, protože se tím jejich chuť a vůně zintenzivní. Na druhou stranu díky vysokému obsahu polynenasycených mastných kyselin se vysokoteplotním záhřevem mohou stát mírně jedovatými.