- Quinoa -

Quinoa je další  pseudocerálií, tedy "nepravou obilovinou", jejíž pěstění a spotřeba se v současnosti velmi rozmáhá. Jde o agrotechnicky nenáročnou horskou plodinu s vysokým obsahem hodnotných bílkovin, v nichž, podobně jak u amarantu, najdeme značný obsah nepostradatelné aminokyseliny lysinu potřebného pro duševní vyspělost.

Quinoa jsou semena merlíku čilského, což je rostlina pocházející z And. Byla oblíbenou plodinou tamějších Inků a po zániku jejich kultury na dlouhou dobu zapomenuta. Zájem o její znovuzavedení se projevil až v 70. letech minulého století v andských státech pod hrozbou bílkovinné podvýživy. Nyní se její spotřeba posouvá i do Severní Ameriky a Evropy, kde slouží jako plnohodnotná součást alternativní výživy a je známá pod přezdívkou "rýže Inků". 

Z quinoy se nevyužívají jen semena, ale do salátů se přidávají i listy. Staří Inkové z ní vyráběli i kvašený alkoholický nápoj. Semena obsahují vysoké množství hodnotných bílkovin a její zvýšené užívání najdeme hlavně ve veganských a vegetariánckých kuchyních. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů, významný je obsah draslíku a zinku, z B-komplexu vedou foláty a z lipofilních vitamínů je důležitý vitamín E. Quinoa není dobrým zdrojem C vitamínu, téměř žádný neobsahuje. Zato obsahuje zvýšené množství kyseliny šťavelové, která jako antinutriční složka brání vstřebávání určitých mikronutrientů. Ve vnější vrstvě semen se nacházejí hořké saponiny, které mohou poškozovat střevní stěnu. Tyto chemikálie jsou však rozpustné ve vodě a proto se dají před konzumací vyluhovat.

Quinoa neobsahuje lepek a je proto vhodná pro osoby trpící celiakií. Poměr nenasycených mastných kyselin k mononasyceným a nasyceným kyselinám je velmi dobrý, celkový obsah tuků je nízký, obsah vlákniny naopak vysoký. Je vhodnou plodinou pro redukční výživu a přestože je zatím u nás neznámá, dá se předpokládat její zvyšující se oblíbenost.

Připravit ji lze na mnoho způsobů v různých obměnách, chová se podobně jako rýže. Po uvaření má lehce oříškovou chuť. Po propláchnutí povařit na mírném ohni, osolit až ke konci. Měla by se připravovat do doměkka. Hodí se jako příloha, do salátů, polévek, či sladkých nákypů. Skladovat by se měla v uzavřené nádobě při nízké teplotě, protože obsahuje vysoké množství polynenasycených kyselin, které rychle oxidují a tím se kazí. Delší dobu rozdělaný a nespotřebovaný pytlík je lépe vyhodit a pořídit nový. Quinoa je poměrně levná.

Bookmark and Share
Vytvořte si webové stránky zdarma! Webnode