- Pohanka -

Jako pohanka jsou z hlediska výživy označovány semena (nažky) stejnojmenné rostliny, která se řadí mezi pseudocerálie. Jde o pěstitelsky mimořádně nenáročnou plodinu, která se kdysi v hojné míře pěstovala i u nás. V současnosti je největším pěstitelem Rusko a Čína.

Obsahuje vysoké množství bílkovin, které jsou prosté lepku, ale bohužel jsou i poměrně málo stravitelné. Významný je podíl vitamínů B a funkčních složek zvaných flavonoidy. Těch je nicméně velká část hlavně v zelené části rostliny a nikoliv v oloupaných semenech. Hlavním flavonoidem semen je rutin, který zvyšuje pružnost cév, reguluje srážlivost krve a posiluje imunitní systém. Spolu s dalšími látkami fenolytického typu má obsažený rutin výraznou antioxidační schopnost. Pohanka obsahuje rostlinné steroly a bílkovinu, která dokáže vázat thiamin (vitamín B1) do nevyužitelného komplexu, který odolává podmínkám zpracování a uvolňuje se až v trávicím traktu. Tato specifika z pohanky dělají oblíbenou surovinu zdravé vegetariánské kuchyně.

Je nicméně třeba poznamenat, že semena obsahují i složky antinutriční, které negativně ovlivňují vstřebávání některých živin. Jedná se především o inhibitory trypsinu, což jsou látky omezující aktivitu enzymu, který štěpí bílkoviny. Tyto antinutriční složky jsou tepelně velmi stabilní a proto vařená pohanka je z hlediska nutriční využitelnosti na bílkoviny poměrně chudá. Její prokázaný vliv na snižování hladiny cholesterolu je způsoben patrně právě tím, že nestravitelná bílkovina se chová podobně jako vláknina a zamezuje zpětnému vstřebávání cholesterolu z tenkého střeva do krve.

Vlákniny samotné obsahuje pohanka nejvíce ze všech obilovin, což je důležité především pro lidi trpící zácpou a pro redukční dietu. Obsahuje minimální množství tuku a tak je vynikající plodinou pro všechny, kteří trpí nadváhou. Z minerálů je pohanka bohatá na měď, která slouží k využití železa a působí preventivně na vznik anémie, z vitamínů má pohanka velmi vysoké množství niacinu (vitamín B3), který je důležitý mimo jiné k regulaci krevního tlaku.

Pohanaka je v Čechách již poměrně známou a používanou plodinou, její obliba stoupá především v souvislosti se zvyšujícím se povědomím o zdravém životním stylu a tendenčním vlivu vegetariánské kuchyně. Pro její nízký glykemický index, nízký obsah tuku a vysoký podíl vlákniny je dobrou volbou především pro lidi na redukčních dietách. Silový a vytrvalostní sportovci by naopak měli sáhnout spíše po jiných obilovinách a pohanku využívat příležitostně jako zpestření svého jídelníčku.

Bookmark and Share
Tvorba webových stránek zdarma Webnode