- Kukuřice -
Kukuřice je jedna z nejdůležitějších a nejvíce používaných obilovin světa. Pochází z Mexika, kde se pěstuje již po tisíce let. Kukuřičná zrna se jedí buď celá nebo se melou na mouku a z té se peče chléb nebo placky, tzv. tortillas. Jako zelenina se kukuřice užívá buď syrová, vařená nebo nakládaná. Velkou oblibu má kukuřice v Americe, kde se z ní připravují pukance, známé jako popcorn. Kukuřice je významným zdrojem škrobu i stolního oleje. Z kvašených kukuřičných obilek se vyrábí bourbon.
Kukuřice patří k nejvýkonnějším zemědělským plodinám. Používá se nejen jako oblíbená surovina pro lidskou a výživu, ale významnou měrou se podílí na zabezpečování krmiva pro chovná zvířata, především pro skot. Slouží i jako surovina pro řadu průmyslových odvětví (lihovary, chemicko-technologický průmysl, apod.), kde se o kukuřici uvažuje jako o obnovitelném zdroji pro výrobu energie (bioetanolu a bioplynu)
