- Amarant -
Amarant je plodinou, kterou řadíme mezi tzv. pseudocerálie, "nepravé obiloviny", protože botanicky mezi obiloviny nepatří, přestože se tak používá. Z hlediska lidské výživy jí označujeme semena několika druhů rodu laskavec, obecně se ale tento název používá pro celou rostlinu.
Amarant znali a s oblibou pěstovali středoamerické kultury Aztéků a Mayů. Pro tyto národy byl dokonce posvátnou plodinou, o níž se věřilo že dává nesmrtelnost. Její sklizeň byla slavností. Španělští kolonizátoři její pěstování zakázali jako projev pohanství, Indiány vyhnali a amarant tímto upadl v celkové zapomnění. Poté byl pěstován jako okrasná bylina nebo listová zelenina podobná špenátu. Teprve ve druhé polovině minulého století se znovu vynořil zájem pěstovat amarant pro produkci semen. Nyní obliba této alternativní plodiny vzrůstá spolu s celkovým posunem vědomí ke zdravější a bezpečnější výživě.
Semena amaranu jsou cenná především pro vysoký obsah bílkovin s téměř ideálním poměrem esenciálních aminokyselin. Oproti ostatním obilovinám obsahují vysoký podíl nezbytné aminokyseliny lysinu, která podporuje tvorbu mozkových buněk a je důležitá pro správný duševní vývoj dětí. Semena lze využít i na produkci oleje, který se svým složením podobá oleji kukuřičnému. Vedle běžných kyselin palmitové a olejové, obsahuje amarantový olej i žádoucí a zdraví prospěšné kyseliny řady n-3 a n-6. Pozoruhodnou složkou amarantových semen je triterpen skvalen, o němž se předpokládá že společně s beta-glukany a vitamínem E dokáže snižovat hladinu celkového i LDL cholesterolu a posilovat organismus proti stresu a infekcím. Amarant je dobrým zdrojem vitamínů B, C a E, obsahuje vysoké množství železa a je vhodný pro lidi trpící chudokrevností, obsah vápníku je rovněž velmi významný.
Amarant neobsahuje lepek a je tak vhodný pro celiaky. Častokrát spolu s rýží, kukuřicí, jáhly či pohankou tvoří součást moučných směsí pro bezlepkovou dietu. Díky vysokému obsahu vlákniny a bílkovin mají amarantové výrobky nízký glykemický index, který způsobuje vyrovnané a delší trávení a minimální výkyvy hladiny krevního cukru, takže po něm není rychle hlad a hodí se jak pro redukční diety, tak pro diabetiky. Amarant má skutečně velmi mnoho nutričně hodnotných kvalit a tvrdí se o něm, že jde o plodinu nového věku.
Na českém trhu jsou k dispozici celá amaranová semena, mouka, těstoviny, sušenky a tyčinky i různé extrudované výrobky (křupky, pukance apod.). V zahraničí lze zakoupit i amarantové pečivo a výrobky pro dětskou výživu.
